Gradska hronikaZdravlje

Brilijantni diplomac medicine – Piroćanka Hristina Jovanović za Pirotske vesti: Oduvek mi je želja bila da ostanem u Srbiji i pomažem i lečim naše ljude

Dvadesetšestogodišnja Hristina Jovanović, naša sugrađanka, sa izuzetnim uspehom je završila Medicinski fakultet u Nišu, nedavno je od predsednika države Aleksandra Vučića dobila rešenje o zaposlenju na Klinici za endokrinologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Niš, što joj je bio i san. Hristina u razgovoru za Pirotske vesti kaže da nikada nije imala želju da napusti zemlju, već da ostane u Srbiji, leči naše ljude, a cilj joj je da postane profesor na Medicinskog fakultetu iz oblasti interne medicine i da bude odličan endokrinolog.

Hristina je prvi put u žižu javnosti dospela kada je, još kao student medicine, u vreme kada je korona virus “besneo” i svakodnevno odnosio na stotine ljudskih života, odlučila da postane prvi donor krvne plazme.

Dr Hristina Jovanović

Nakon što je nedavno diplomirala na medicini sa sjajnim prosekom ocena 9.96, nedavno je na velikoj svečanosti u Beogradu, u društvu najboljih diplomaca medicine iz cele Srbije, lično od predsednika države Aleksandra Vučića dobila rešenje o radnom odnosu na Univerzitetsko-kliničkom centru u Nišu, Klinici za endokrinologiju, što je praktično bilo u neku ruku ostvarenje njenog sna. Hristini je pripala velika čast da se u ime svih diplomaca medicine, obrati naciji putem televizijskih kamera.

dr Hristina Jovanović sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić i direktorom UKC Niš Zoranom Perišićem

-Mislim da su Ministarstvo zdravlja kao i direktor UKC Niš ispoštovali želje nas mladih lekara i medicinskih sestara u vezi sa odredjenim klinikama za rad i veoma smo im zahvalni na tome-navodi sada već dr Hristina Jovanović.

Ona u razgovoru za Pirotske vesti kaže da svečanost uručivanja ugovora najboljim diplomcima medicine praktikuje poslednjih par godina.

-Srećna sam sto sam bila deo ceremonije, lep je osećaj biti medju najboljima. Čast mi je što sam održavala govor u ime svih 100 novozaposlenih lekara, pogotovo svojih kolega iz Niša-kaže Hristina.

Da će studirati medicinu, Hristina je znala još u osnovnoj školi.

-Tokom osnovne škole sam shvatila da najlakše i najbrže učim biologiju i hemiju, koju niko nije voleo. U trećem razredu gimnazije sam osvojila republičku nagradu iz predmeta biologija i bez prijemnog iz istog upala na fakultet-navodi Jovanovićeva.

Hristina budućim medicinarima, studentima medicine, ali i onima koji tek planiraju da upišu medicinu poručuje da moraju da budu iskreni prema sebi i svesni sebe i svojih mogućnosti.

 

“Oduvek mi je želja bila da ostanem u Srbiji, da postanem profesor Univerziteta i odličan endokrinolog”, poručuje Hristina.

U vreme kada veliki broj medicinara napušta Srbiju, Hristina kaže da joj je, nasuprot opštem trendu odlaska, želja oduvek bila da ostane u Srbiji.

-Volela bih da jednog dana postanem profesor interne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu i budem odličan endokrinolog-kaže Hristina.

fotografije – lična arhiva Hristine Jovanović

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker