Korona virusLjudi velikog srca

Naša mlada sugrađanka – studentkinja medicine Hristina Jovanović prvi donor krvne plazme iz Pirota

Naša sugrađanka, buduća lekarka Hristina Jovanović, kojoj su i roditelji medicinari, dobrovoljno se prijavila za program doniranja krvne plazme koja će se koristiti za lečenje pacijenata koji se bore protiv COVID19 virusa. Hristina očekuje poziv početkom maja kako bi u prostorijama Instituta za transfuziju krvi u Beogradu donirala krvnu plazmu koja bi nekome mogla da spasi život. 

Hristina je i redovni davalac krvi, kao i većina njenih kolega sa studija medicine. Za program koji je deo kampanje “Doniraj plazmu, spasi nekome život”, Hristina se odlučila nakon što je dobila dva uzastopna negativna nalaza na prisustvo COVID19 virusa.

Hristina Jovanović, prvi donor krvne plazme iz Pirotskog okruga
Hristina Jovanović – foto – lična arhiva

-Oduševljena sam ljubaznošću lekara, očekujem poziv i odlazak u Beograd. Prvi sam donor iz našeg grada. Inače, i moji roditelji, takođe medicinari, prijavili su se dobrovoljno za ovaj program, doneli smo odluku da se svi prijavimo, ali jedino ja sam odgovarala kriterijumima koji su neophodni za doniranje plazme-kaže Hristina za Pirotske vesti i dodaje:

-Mislim da je veoma važno da mladi preuzmu malo više odgovornosti u toku vanrednog stanja, ipak su im dostupnije informacije iz više izvora. Važno je raditi na jačanju imuniteta, dobrom raspoloženju i druženju sa ukućanima. Mnogo mladih me je podržalo u ovoj odluci, pre svega moje kolege i Studentska unija Medicinskog fakulteta (parlament Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu) . Odmah su apelovali na ostale kolege da sledeći moj primer doniraju plazmu i pomognu nekome kome je potrebna kao pomoćna terapija u lečenju. Apelovala bih na sve studente i mlade koji su pobedili virus i imali lakšu kliničku sliku da se jave Institutu za transfuziju krvi u Beogradu i priključe akciji “doniraj plazmu” – kaže Jovanovićeva za Pirotske vesti.

hristina jovanović, studentkinja medicine - donor krvne plazme
Hristina Jovanović, foto – lična arhiva

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker