Kultura

Arheolozi će ispitati nalazište na lokaciji Staro vašarište

Na lokaciji Staro vašarište, iza Maxi disoknta, na kojoj je započeta izgradnja modernog Roda centra, u narednih najmanje mesec dana vršiće istraživanja stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, s obzirom da su izvođači radova, na samom početku izgradnje modernog objekta, naišli na arheološke ostatke zidina.

Arheolog niškog Zavoda Toni Čerškov kazao je Pirotskim vestima da će se zahvaljujući razumevanju investitora i izvođača radova, ali i grada Pirota, u toku narednih najmanje mesec dana vršiti ispitivanje terena kako bi se videlo o kakvim ostacima je reč i šta će se sa njima raditi.

-To je deo koji već godinama stoji bez ikakve izgradnje. Pre više godina u neposrednoj blizini napravljen je i Maxi diskont i tom prilikom je moj kolega iz pirotskog Muzeja Peđa otkrio nekoliko objekata od kojih je jedan konzervirao Zavod i prezentovao na samom parkingu. Ovde su započeti radovi pre nedelju dana i na sreću, investitor je imao sluha da nas obavesti čim su pronašli prvi zid. Mi smo odmah izašli na teren. Prvo ćemo izvršiti geomagnetna snimanja da vidimo šta postoji ispod zemlje, to su najbolja i najpreciznija snimanja, a na osnovu rezultata tih snimanja preduzećemo arheološka istraživanja. U zavisnosti od toga šta budemo pronašli i od značaja objekata predložićemo investitori da li da ih ugradi u okviru objekta, ili da se to vidi u okviru nekih praznih površina. Za sada ne znamo šta će od toga biti vredno i dal će uopšte nešto biti vredno prezentovanja-kazao je Čerškov i dodao da će radovi iz njihovog domena trajati najmanje mesec dana, s obzirom da je reč o kompleksnim radovima. dsc_8186_resize

Na lokaciji iza Maxi diskonta započeta je izgradnja modernog Roda centra.

dsc_8181_resize
Toni Čerškov

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker