Lokalna samouprava

Otvoren Romski centar u Pirotu

U Pirotu je danas u prisustvu predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Gradske uprave Pirot, Nacionalnog saveta Roma i EU otvoren Romski centar.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić u svom obraćanju zahvalio se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Saveta Evrope i svima koji su učestvovali u obnovi ovog objekta.

-Zahvaljujem i mnogim romskim organizacijama koje će ovde naći mesto za svoje kulturne, edukativne aktivnosti, aktivnosti za decu. Nadam se da će što je moguće veći broj ljudi koristiti ovaj objekat-kazao je gradonačelnik Vasić.

Nina Mitić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava čestitala je svima na otvaranju ovog centra.

-Bravo za lokalnu samoupravu, Grad Pirot, bravo za gradonačelnika Vasića što je prepoznao značaj, hvala Nacionalnom savetu Roma sa kojim smo toliko zajedničkih aktovnisti sproveli, Savetu Evrope i svima koji učestvuju u ovom projektu. Kada je u pitanju romska zajednica, kada su u pitanju ljudska prava, uvek možemo bolje. Romi i Romkinje su kroz prošlost gradili ovu zemlju, gradili gradove, puteve, gradili smo zajedno prošlost, hajde da zajedno gradimo i budućnost-poručila je pomoćnica Mitić i dodala da je važno da se otvaraju romski centri u svim većim sredinama kako bi većinsko stanovništvo moglo da se upozna sa svim onim što predstavljaju Romi. Rom znači čovek, pa hajde da svi zajedno budemo ljudi.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma kazao je da su ovakve institucije jako važne ne samo za očuvanje, već i za unapređenje bogate romske kulture i tradicije.

-Veliki je broj svetski slavnih Roma koji su se u svojim profesijama kao umetnici proslavili i očekujemo da i u ovom kulturnom centru niknu talentovani mladi umetnici na koje će sutra biti ponosni i mi Romi i država Srbija-kazao je Nakić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker