Ostale vesti

1000 metara kvadratnih prostora u najstrožem centru grada za dalju ekspanziju IT SEKTORA u Pirotu

Kada radovi na adaptaciji Doma vojske budu završeni, u najvećem delu novog, nadograđenog prostora,  biće smešten IT sektor, tačnije IT kompanije koje u Pirotu zapošljavaju sve veći broj ljudi, pa je postojeći prostor u Startap centru već duže vreme nedovoljan da se zadovolje potrebe za proširenjem postojećih i osnivanje novih kompanija. Prema rečima gradonačelnika Pirota, mr Vladana Vasića, razvoj IT sektora je višestruko značajan za grad, ekonomski i privredni razvoj a naročite za mlade kojima je to prilika da se  edukuju, zaposle ili otpočnu sopstevni biznis u ovoj oblasti. S obzirom da je i u Pirotu IT sektor u ekspanziji, osim obezbeđivanja prostora za dalju ekspanziju, u planu je i pokretanje niza obuka, prekvalifikacija, dokvalifikacija, kako bi se što više naših sugrađana uključilo u IT industriju u Pirotu. 

Gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić, kaže, da je u nameri da pruži podršku preduzetništvu i zapošljavanju mladih, organizovan ZIP, odnosno Startup centar, koji trenutno radi na dve lokacije, pored autobuske stanice i u Sportskoj hali „Kej“.

-Najveći broj „stanara“ u ZIP centru  je iz IT sektora, što me raduje i sada je već prostor tesan s obzirom da su se postojeće firme omasovile, povećale broj zaposlenih a imamo interesovanje i za nove“ – kaže gradonačelnik.

Ambasadorka Nemačke u poseti Pirotu 23. novembra!

Gradonačelnik je za 23. novembar  najavio dolazak ambasadorke Nemačke koja je preko GIZ-a pomogla opremanje i osavremenjavanje IT centra za obuku koji će biti smešten u nekadašnjem kafiću u okviru Sportske hale.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

1000 metara kvadratnih prostora u najstrožem centru grada za IT SEKTOR

-Najveći prostor koji pripremamo za IT sektor nalaziće se u zgradi Doma vojske, tačnije na spratu koji će biti nadograđen tokom rekonstrukcije koja je u toku. Od 1500 metara kvadratnih, koliko je površina koja će se izgraditi, oko 1000 metara kvadratnih biće namenjeno firmama  iz IT sektora. Pored toga analiziramo šta je potrebno ljudima i firmama koje rade u ovoj oblasti – rekao je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Problem sa nedostatkom kadrova biće rešen programima obuke za IT sektor

On objašnjava da su analize pokazale da nedostaju kadrovi koji bi bili obučeni za tu vrstu poslova. Zato se priprema program koji će biti sertifikovan preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Ideja je da mladi ljudi koji prođu ovakvu  obuku mogu da se kandiuju  za rad u IT firmama i na taj način steknu iskustva kako bi kasnije bili atraktivni i za neke nove firme-navodi gradonačelnik Vasić u razgovoru za Pirotske vesti.

Pogledajte i ovo:

Pročitajte i ovo:

Vasić: Pirot vidim kao mali i lep evropski grad, kao lidera u zapošljavanju sa razvijenim IT sektorom

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker