Lokalna samouprava

Vasić: Pirot vidim kao mali i lep evropski grad, kao lidera u zapošljavanju sa razvijenim IT sektorom

U novogodišnjem intervjuu Pirotskim vestima, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je zahvaljujući onom što je rađeno svih ovih godina Pirot grad koji ima budućnost, grad koji bi već 2020. godine bio mali i lep evropski grad, lider u zapošljavanju, sa jakim IT sektorom, uz postojeću, ali i obnovljenu tekstilnu industriju. Vasić je istakao da posebnu pažnju treba posvetiti rešavanju problema nezaposlenosti, i to prevashodno kroz poboljšanje kvalifikacione strukture nezaposlenih, koja je trenutno poražavajuća jer od skoro 7.000 nezaposlenih na evidenciji tržišta rada, preko 4.000 nema adekvatnu kvalifikaciju. Zbog toga se i dešava da investitor iz Turske, koji je veoma zainteresovan da oživi pirotsku tekstilnu industriju, tačnije nekadašnji Prvi maj, ne može da nađe ni 200, od neophodnih 500 do 600 radnika. 

-Godina na izmaku je bila dosta uzbudljiva po svim parametrima. Početkom godine opština Pirot je dobila status grada, što je sigurno svojevrsno priznanje Vlade Srbije za posao koji smo radili u proteklom periodu. Posle toga su naišli izbori i ja sam već rekao da je zaista teško u jednom malom gradu kakav je Pirot, u državi Srbiji, pobediti više puta zaredom. Jednom pobediti je teško, dva puta već neverovatno, tri puta nemoguće, a četiri puta potpuno nemoguće. Mi smo to ostvarili i ja se još jednom zahvaljujem građanima Pirota na poverenju. To znači da smo dobro vodili grad u proteklom periodu, da nismo imali puno promašaja već puno dobrih poteza i ja se iskreno nadam da ćemo tako nastaviti i i u 2017. godini i nadalje. U privrednom smislu, 2016. godine Tigar tajers je nastavio da širi kapacitete, Slobodna zona Pirot je nastavila da promoviše Pirot širom sveta. Bilo je dosta kulturnih i sportskih događaja, manifestacija, Radnički Pirot je ušao u Prvu ligu tako da možemo da budemo zaista zadovoljno godinom na izmaku-kazao je Vasić.

Kada je o investicijama reč, Vasić je istakao da je tokom 2016. godine bilo više od 50 većih gradilišta. 

-Blizu 300 miliona dinara je investirano, mnogo toga je urađeno, mnogo puteva, infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže, mislim da je grad komunalno izuzetno dobro urađen, privršava se kružni tok na Drugom ringu, zaokružujemo taj saobraćajni prsten oko grada i ja mislim da će biti dosta investicija u 2017. godini. Obratićemo pažnju i na energetsku efikasnost, na izgled samog centra grada, Dom vojske, zgrade u naselju Češalj, Dragoševoj ulici, pozvaćemo ljude da, ako su spremni, zajedno radimo i uređujemo stambene zgrade. Mislim da smo rešili masu velikih problema u gradu zbog čega smo pokrenuli izradu novi plan kapitalnih investicija, s obzirom da je stari gotovo stoprocentno realizovan-kazao je Vasić.

On se osvrnuo i na problem nezaposlenosti, koji je izražen u celoj zemlji. 

-Mislim da bi se problem nezaposlenosti morao dubinski analizirati i rešavati, polazeći od strukture nezaposlenih sa evidencije tržišta rada. Od blizu 7.000 nezaposlenih, oko 4.000 nema nikakve ili vrlo male kvalifikacije, ispod trećeg razreda srednje škole. To je dosta veliki problem i ja mislim da to treba da se rešava u saradnji sa Nacionalnom službom, Ministarstvom rada, a i lokalna samouprava tu treba da preduzme nešto po tom pitanju. Već sam razgovarao sa ljudima iz HELP-a šta da radimo. Dakle treba preduzeti mere da se ti ljudi prekvalifikuju, dokvalifikuju, doškoluju, kako ne bi dolazili u situaciju da investitori dođu i pitaju, uz konstataciju da imamo veliki broj nezaposlenih, šta oni znaju da rade-kazao je Vasić i dodao da grad Pirot već učestvuje u dva značajna projekta koji se tiču rešavanja ovog problema sa Vladom Švajcarske i Nemačke, ali da se još masovnije treba raditi na rešavanju ovog problema.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker