Korona virus

ZZJZ: IAKO OPADA BROJ NOVOOBOLELIH, I  DALJE JE NEOPHODNO STROGO POŠTOVANJE MERA – KRSNE SLAVE SLAVITI U KRUGU PORODICE!!!

Blagi pad broja obolelih rezultat je prirodnog toka epidemije (epidemijskog procesa). Svaki sledeći talas javlja se  ciklično, najpre broj obolelih raste, a potom opada. U narednom periodu broj obolelih  može ponovo da zabeleži porast zbog više rizika: zbog povratka učenika u škole posle jesenjeg raspusta, putovanja u toku raspusta, proslava krsnih slava, šopinga u tržnim centrima, kao i dolaska naših građana iz inostranstva u Srbiju.

  Sada je pravo vreme da povećamo obuhvat vakcinacijom.

Juče je dato 37 prvih, 74 druge i 245  trećih doza vakcina protiv covid-a u okrugu.

Registrovano je 31 POZITIVNO novoobolelo laboratorijski potvrđeno lice na području okruga (Pirot 21,  Dimitrovgrad 4, Babušnica 3  i Bela Palanka 3).  U ovom epidemijskom talasu od  03.07.2021. do danas registrovano je 5246 pozitivnih lica. U oktobru je registrovano  2415 pozitivnih lica, od početka novembra 889.

Na osnovu epidemiološkog ispitivanja PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH NAJMANJE pet do sedam puta veći (obolele su čitave porodice, neki se ne javljaju lekaru, ne testiraju se svi sa sumnjom na Covid, dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka).

Juče su u Covid ambulanti u Tijabari Doma zdravlja Pirot obavljena 184 pregleda od kojih je 58 prvih i 126 kontrolnih (31% prvih preglada). U Covid ambulanti za decu u Dečjem dispanzeru na Keju  obavljeno je 96 pregleda od kojih je 58 prvih  i  38 kontrolnih.

U Opštoj bolnici Pirot leče se 42 obolela lica od Kovid-a 19, i to 25 iz Pirota, 5 iz Dimitrovgrada, 3 iz Babušnice, 8 iz Bele Palanke, 1 iz Vlasotinca.

Epidemiološka situacija u okrugu procenjuje se i dalje  kao VANREDNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU.

 

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker