Gradska hronika

Znanjem protiv rizika

Proteklog vikenda u prostorijama  ZIP centra održana je obuka vršnjačkih edukatora u cilju sprovođenja preventivnih aktivnosti zaštite reproduktivnog zdravlja mladih pod nazivom „Znanjem protiv rizika“  koje je sprovelo udruženje „Vizija“ u partnerstvu sa Domom zdravlja Pirot.

vizija_1

Obuku su držali lekari Doma zdravlja i Opšte bolnice Pirot, dr Miroslava Jovanović i dr Milan Kostić. Obuci je prisustvovalo 17 vršnjačkih edukatora iz svih srednjih škola u pirotskom okrugu.

Tema koja je obrađivana na seminaru je veoma aktuelna, jer je poslednjih godina zabeležen rast obolelih od polno prenosivih bolesti širom Srbije, a naročito među mladima. Kako su predavači na obuci rekli budućim vršnjačkim edukatorima, jedini način da se smanji broj obolelih je aktivna prevencija koja obuhvata stalnu i kontinuiranu edukaciju mladih i korišćenje prezervativa, a vrlo je bitno i da se partneri ne menjaju često.

vizija_2

Obuka vršnjačkih edukatora je samo jedan segment projekta „Znanjem protiv rizika“ koji sporovodi udruženje „Vizija“ a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Tokom jeseni u okviru realizacije ovog projekta održaće se edukacije  u svim srednjim školama u pirtoskom okrugu, obeležiće se 1. decembar Svetski dan borbe protiv side jednim rok koncertom, a  početkom decembra u saradnji sa pozorištem „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada očekuje se premijera pozorišne predstave na temu zaštite reproduktivnog zdravlja kod mladih.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker