Sa primorja došla u Pirot i Dojkince, oduševljena Starom planinom

Podelite

Biljana Ristić, rodni grad Umag, na prelepom hrvatskom primorju, odmah do slovenačke granice zamenila je Starom planinom, tačnije Dojkincima. Nakon što se udala za Piroćanca – Nenada Ristića, koji je poreklom iz Dojkinaca, zavolela je i Dojkince i Staru planinu. Već dve godine Biljana i Nenad vlasnici su jedine prodavnice u Dojkincima i kako kažu, cilj im je da doprinesu da selo oživi i da motivišu druge mlade ljude da se vrate na selo. Biljana je za kratko vreme, zahvaljujući svom vedrom duhu postala omiljena među uglavnom staračkim stanovništvom Dojkinaca.

Biljana u prodavnici “Kladenče”

Biljana kaže da se nikada nije pokajala što je napustila rodni grad Umag, prelepo letovalište na Jadranu. Dodaje da je oduševljena Dojkincima, planinskim vazduhom, klimom, ali i pirotskim govorom. Suprug Nenad inženjer je u Tigar tajersu pa zbog posla češće boravi u Pirotu dok Biljana najviše vremena  provodi u Dojkincima, gde vodi prodavnicu karakterističnog naziva “Kladenče”. Biljana sa ponosom ističe da prodavnica na njenu inicijativu nosi upravo ovaj naziv, karaterističan za staroplaninske krajeve.

Biljana i Nenad Ristić

-Doselila sam se ovde iz morskih krajeva, tačnije iz mesta Umag, nedaleko od hrvatsko-slovenačke granice. Oduvek me više privlačila planina od grada. Otvorili smo ovde i radnju, a nedavno smo kupili i staru kuću koju planiramo da sređujemo, verovatno ćemo se baviti i nekom vrstom seoskog turizma, videćemo još šta ćemo raditi osim posla sa prodavnicom. U poređenju sa životom na moru, tamo je zaista lepo tokom leta, ali su zime strašno monotone. Ovde je sve mnogo dinamičnije, izuzetno je dinamičan život i ja sam zaista srećna ovde-kaže Biljana za Pirotske vesti.

Biljana u Dojkincima

Biljanin suprug Nenad kaže da je, iako se bavi veoma teškim i odgovornim poslom u Pirotu, oduvek težio da slobodno vreme provodi na selu odakle su i njegovi koreni.

-Pre dve godine pokrenuli smo posao ovde u Dojkincima – seosku prodavnicu. Cilj nam je da doprinesemo oživljavanju sela, ali i da motivišemo druge mlade ljude da se vrate životu na selu. Imao sam sreću da me je supruga snažno podržala u ovoj ideji, i ne samo da je podržala, već je animirala i inicirala dosta toga. Pre mesec dana kupili smo i staru kuću u selu sa idejom da proširimo posao možda i na turizam ili neku sličnu delatnost-kaže Nenad.

Trudimo se da olakšamo život staračkom stanovništvu, zimi donosimo u selo hranu, lekove…

Nenad kaže da sa suprugom nastoji da koliko je u njihovoj moći pomognu uglavnom staračkom stanovništvu Dojkinaca, naročito tokom zime, kada je život ovde prilično surov, a selo neretko tokom najjačih planinskih smetova biva i odsečeno od civilizacije.

-I zimi dolazimo bar tri puta nedeljno u Dojkince, tada ovde veoma retko dolaze i lekari i poštari, robina. Tada smo meštanima sela i poštari i lekari i rodbina, donosimo hranu, lekove, organizujemo lutrije, turnire u kartama i mnogo toga kako bi im olakšali i život učinili sadržajnijim. Najveća nagrada je kada vidimo osmeh na njihovim licima i sreću kada nas vide. To je možda i najjači motiv koji nas tera da sve ovo radimo-kaže Nenad.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

 

 

 

Podelite

1 Komentar

  1. Marijana

    01.07.2018. at 13:59

    Divni i prirodni ljudi, koji se danas retko sreću. Sve najbolje!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1