Lokalna samouprava

Volonterima-pripravnicima uručeni ugovori o obavljanju stručne prakse

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, uručio je ugovore o obavljanju stručne prakse, u okviru druge mere Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, za dvadeset devetoro mladih ljudi, volonterima – pripravnicima, koji će kod 19 poslodavaca sticati nova znanja i veštine. Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su v.d. direktorka Filijale Pirot Nacionalne službe za zapošljavanje, Suzana Đorđević i, predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje, Nenad Petrović.

Petrović je najpre podsetio da su javni radovi uveliko u toku, kao jedna od mera za smanjenje nezaposlenosti. A, Inetersovanje za obavljanje stručne prakse bilo je veliko, pristiglo je 25 prijava poslodavaca koji su iskazali potrebu za 54 volontera – pripravnika, a grad Pirot je odlučio da podrži 19 poslodavaca i odobreno im je ukupno 29 mesta. Ono što je primetno, rekao je Petrović, iz godine u godinu sve više pripadnica ženskog pola, po svim merama, se javlja i aktivno angažuje u traženju posla.

Pozdravljajući prisutne koji su konkurisali, i zahvaljujući se Nacionalnoj službi na dugogodišnjem partnerstvu, Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota je, pored ostalog, rekao da je u periodu od 2015. do 2020. godine grad Pirot uložio 102, 5 miliona dinara čime su finansirana 174 volontera – pripravnika kod različitih poslodavaca i u javnom sektoru. Za ovu godinu fond za finansiranje stručne prakse je 8 miliona dinara. Pored ove mere, kaže Colić, tu je i program samozapošljavanja. Za ovu meru sredstva, koja su udružena sa Republikom Srbijom, iznose 9,75 miliona dinara, a grad učestvuje sa 5 miliona dinara i biće novca za ukupno 39 subvencija. Ono što je novo u Lokalnom akcionom planu zapošljavanja jeste obuka na radnom mestu koja se zajedno sa ZIP Centrom za mlade realizuje i tu će se utrošiti milion dinara za obuku i upošljavanje 10 lica. Javni radovi se finansiraju sa 5 miliona dinara i omogućeno je upošljavanje 75 lica na 17 projekata. Budžet grada iznosi svake godine 19 miliona dinara za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, plus 4,75 miliona, i to je brojka od 23,75 miliona dinara. Ono što je veoma važno Plan se realizuje sto posto, rekao je Colić.

Stručna praksa je program koji Nacionalna Služba za zapošljavanje realizuje više od 20 godina. Ukupno sa ostalim programima NSZ u prethodnih 5 do 6 godina obuhvaćeno je više od 600 lica rekla je, Suzana Đorđević, v.d. direktorka pirotske Filijale. Ona je istakla da je veoma važno što je lokalna samouprava imala sluha da prepozna značaj stručne prakse, da su potrebna dodatna sredstva kako bi se nadomestio, uslovno, nedostatak javnih poziva koje finansira Republika Srbija.

Foto: Aleksa Cakić, video: Stefan Ćirić

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de