Biseri Stare planine

Vodopadi Vurnje – skriveni dragulji Stare planine

U jednom od najskrovitijih mesta Stare planine, desetak kilometara od najudaljenijeg staroplaninskog sela Topli Do, nalazi se nekoliko pravih dragulja prirode – vodopadi koji su među lokalnim stanovništvom poznatiji pod nazivom Vurnje. 

Osim meštana Toplog Dola, put do ove jedinstvene lokacije, nalik na scene iz filmova Gospodari prstenova, znaju i iskusni planinari Planinarskog kluba Vidlič, koji svakog proleća obilaze ove vodopade. Upravo proleće, ili pozna jesen, pravo je vreme za ovakav poduhvat, s obzirom da u vreme kada je vegetacija najjača, put do Vurnji postaje gotovo nemoguće naći.

Jedan od iskusnijih planinara “Vidliča” Ivan Mladenović, kazao je Pirotskim vestima da do Vurnji i nazad mora da se prevali put kroz netaknutu prirodu Stare planine u dužini od oko 18 kilometara.

vurnje

-Za obilazak vodopada Vurnje neophodno je sedam do osam sati pešačenja i probijanja kroz predele nalik pravim pravcatim džunglama. Ipak, prizor je neverovatan, a u ove delove Stare planine ljudu izuzetno retko zalaze, što zbog nepristupačnosti, to i zbog toga što samo iskusni planinari znaju put do ove lokacije-kazao je Mladenović za Pirotske vesti.

vurnje

Iako pomenuti vodopadi nisu impozanti kada je o njihovoj veličini reč, sam prirodni ambijent predstavlja pravi raj za sve zaljubljenike u netaknutu prirodu.

vurnje stara planina

foto Ivan Mladenović

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker