Korona virusSrbija

Vlada Srbije: Ukidaju se kovid propusnice od 12. marta

Članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić saopštila je da je taj štab danas doneo odluku o ublažavanju kovid mera, tako da se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima, saopštila je Vlada Srbije.
Kisić je, nakon sednice Kriznog štaba, ukazala na to da je zabeleženo smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva, kao i da su bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada.

Vlada Srbije

Sve to je uslovilo da se dođe do ublažavanja svih protivepidemijskih mera. Od subote ukida se važenje kovid propusnica. Na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida se limit broja osoba, tako da će svi bioskopi i pozorišta moći da rade po normalnom režimu, precizirala je ona.
Takođe, kako je prenela, odlučeno je da ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima, dok je karantin i dalje na snazi u trajanju od sedam dana.
Kisić je, kada je reč o putnicima u međunarodnom saobraćaju, rekla da mere ostaju na snazi, odnosno da su za ulazak u zemlju obavezni dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.
Preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju je uvođenje dodatne, četvrte, buster doze, za starije od 18 godina, koja može da se dobije pet meseci posle prve, a odnosi se, pre svega, na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja, navela je ministarka.
Ona je dodala da je preporuka Komiteta i uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godine.

Izvor: Vlada Srbije

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker