IntervjuLokalna samouprava

VIZIJA: Pirot da bude”zeleni grad”

Paralelno sa velikim brojem infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Pirotu, poslednjih godina uveliko se radi i na realizaciji vizije da Pirot bude zeleni grad. U okviru toga, radi se na realizaciji projekta izgradnje postrojenja za sekundarnu separaciju otpada i proširenja Regionalne deponije Pirot, nekoliko miliona evra uloženo je u obnovu vodovodne mreže a radi se na tome da se u Pirotu izgradi Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda o čemu će ove godine biti potpisan i ugovor sa nemačkom razvojnom bankom KFW. Time će se rešiti veliki ekološki problem. Kada je reč o poboljšanju kvaliteta vazduha, veliki pomak je urađen gašenjem svih kotlarnica u centru grada, čime je centralno gradsko jezgro “prodisalo” jer se Grad sada toplotnom energijom snabdeva centralizovano iz Energane Senjak, koja će pak, već od naredne grejne sezone preći na “zeleni energent” –  komprimovani gas umesto na mazut koji je ekološki neuporedivo manje prihvatljiv. 

Kako je u razgovoru za Pirotske vesti kazao gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, svi veliki infrastrukturni projekti koji su realizovani ili će tek biti realizovani, uklapaju se u strateško opredeljenje Gradske uprave da Pirot bude “zeleni grad”.

-Želja nam je da finansiramo izgradnju stanice za “onlajn” praćenje kvaliteta vazduha u gradu. Kao i u mnogim  gradovima Srbije, i u Pirotu je zimi problem sa kvalitetom vazduha pre svega zbog ogromnog broja individualnih ložišta, kao i broja automobila. Paralelno radimo i na povećanju zelenih površina u gradu, na proširenju Keja, prošle godine smo sadili sadnice oko celog Kompenzacionog bazena i mnogim ulicama-kaže Vasić i dodaje:

-Deo smo evropske inicijative za borbu protiv klimatskih promena, a u sklopu toga, sa Javnim preduzećem za planiranje i izgradnju grada dogovorili smo se da u narednom periodu prilikom planiranja rekonstrukcije ulica, gde god je to moguće, budu razvojen pešački i biciklistički saobraćaj, da imamo što je moguće više zelenila, a potpisalo smo i jedan sporazum sa GIZ-om, nemačkom organizacijom za saradnju, da Pirot bude jedan od prvih gradova u Srbiji gde će se raditi Plan održive urbane mobilnosti. To znači da se maksimalno promovišu i forsiraju alternativni vidovi prevoza poput bicikli, pešačenja a sa ciljem smanjenja broja automobila na ulicama grada. U taj koncept uklapa se i Sportski centar Pirot koji iz Programa prekogranične saradnje realizuje projekat uspostavljanja stanica za javne bicikle. Planirane su tri stanice i prvi put u gradu ćemo imati prilike, i naši sugrađani, ali i turisti,  da iznajmimo javnu biciklu i na taj način promovišemo još jedan ekološki vid saobraćaja-zakljujuče Vasić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker