Zdravlje

Više vitamina, voća i povrća u borbi protiv virusa

Zbog promene vremena u ambulantama Doma zdravlja javljaju se pacijenti sa sa glavoboljama, varijacijama krvnog pritiska, vrtoglavicama a tokom kišnih dana dolaze i pacejnti koji imaju problem sa zglobovima, kaže dr Marina Manić, načelica  Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Pirot. Zbog produženog toplog vermena u poslednje vreme  bilo je i pacijenata sa alergijskim reakcijama, najčešće na ambroziju. Dr Manić savetuje gradjane da redovno uzimaju svoju terapiju i da unose više voća i povrća.

Prema rečima dr Manić, vakcinacija protiv sezonskog gripa se  odvijapo planu,  ima zaintersovanih pacijenata uglavnom hroničnih bolesnika. Ona podseća da bi  pacijenti sa indikacijama trebalo da se jave i zakažu pregled kod lekara u ambulantama gde se leče: Pazar, Tigar, ambulanta pri bolnici, službi Kućne nege, dok  se u seoskim ambulantama imunizacija odvija po ustaljenom rasporedu rada lekara.

Za pacijente sa respiratornim virusnim infekcijamai  i crevnim virusnim infekcijama svakodnevno do 17 sati dežura kovid ambulanta. U proseku od pet do deset pacijenata dnevno je kovid pozitivno ali su to uglavnom pacijenti sa lakšom kliničko slikom, retko sa komplikacijama, kaže dr Marina Manić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Pirotu u prethodnih sedam dana, od 06. do 12. novembra, od 543 testirana lica na nivou Pirotskog okruga, pozitivna su 104 lica, što čini 19,1%. U Opštoj bolnici Pirot u prošloj nedelji hospitalizovana su 2 lica od Kovid-a 19.

Od početka godine registrovano je 3.498 pozitivnih lica na području okruga.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker