Lokalna samouprava

Vasić: Zalažemo se da od gasifikacije koristi imaju i građani Pirota i industrija

Pirotske vesti prenele su izjavu, direktora Srbijagasa, Dušana Bajatovića da se radovi na trasi gasovoda, koji će povezati Niš i Sofiju, odvijaju planiranom dinamikom i da bi do početka naredne grejne sezone gasno povezivanje trebalo da bude završeno. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, smatra da bi gasifikacija Pirota bila od izuzetnog značaja za grad i da će lokalna samouprava učiniti maksimalne napore da se izbori da koristi gasifikacije imaju, na najdirektniji način, i sami građani, pored privrednih subjekata.

 

 

Gasna interkonekcija trebalo bi da se završi do kraja ove godine kaže, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. Grad je u kontaktu sa Srbijagasom i privrednicima grada Pirota i očekuje da uskoro Srbijagas predoči svoje planove kada je reč o gasifikaciji Pirota.

“Ja ne bih voleo da se desi da se od te interkonekcije, narodski rečeno, skrene jedna cev kako bi se priključila Toplana i da se nastavi do industrije, što jeste velika stvar, ali ne bih voleo da se zanemari stanovništvo. Nama je potrebno da se radi sekundarna gasifikacija, da ta gasifikacija krene ka Hali “Kej”, Starom Tigrovom naselju, prema Berilovačkoj kapiji, levo prema Ulici Srpskih vladara i Barju, to nama treba. Zbog toga ćemo razgovarati sa Srbijagasom o tim mogućnostima. Čuo sam da 40 hiljada domaćinstava čeka na priključenje na gas iako imaju razvedene gasne mreže, ne znam o kakvim se problemima tu radi” – kaže Vasić.

Vasić je dodao da gasifikacija grada ne isključuje mogućnost javno privatnog parterstva, kako bi sekundarna gasifikacija dala maksimalne efekte. Dobro je što zakon, koji tretira ovu oblast, predviđa da u slučaju prestanka rada privatnog partnera gasifikacija ima tretman javne svojine i ostaje u vasništvu države i grada, da Srbijagas određuje cene priključka i korišćenje gasa. Dakle, omogućava se da privatni kapital uđe u gasifikaciju, ali regulisanje tržišta i cene gasa ostaje u nadležnosti države.

novinar Ljubiša Stojanović

videograf/montaža Stefan Ćirić

 

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker