IntervjuLokalna samouprava

Vasić: U Pirotu se radi i gradi, u narednom periodu vodeće kompanije uposliće više stotina novih radnika. Danas počela probna proizvodnja u kompaniji Makaron moda

U Pirotu se u narednom periodu uprkos pandemiji i teškim uslovima za poslovanje očekuje nekoliko stotina novih radnih mesta, kazao je Pirotskim vestima gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. Po njegovim rečima, kompanija Tigar tajers upošljava u narednom periodu i do 300 novih radnih mesta, a kompanija Makaroni moda planira da zaposli i do 500 tekstilaca u perspektivi, stotinjak radnika radiće i u šoping molu, modernom ritejl centru čija izgradnja ubrzo počinje, napomenuo je Vasić.

Po njegovim rečima,  svi pokazatelji stanja lokalne ekonomije  sugerišu da je lokalna ekonomija odlično prošla imajući u vidu uslove u kojima funkcionišemo svi mi.

-Ako bi gledali prihode budžeta, mislim da smo odlično prošli kao grad jer se prihodi gotovo idealno ostvaruju i to u najvažnijim segemtima, porezu na zarade i doprinosa na gradsko građevinsko zemljište. Oba parametra pokazuju da su u Pirotu žive privredne aktivnosti. Ukoliko se povećavaju prihodi od doprinosa na gradsko građevinsko zemljište, a oni su trenutno ostvareni sa čak 70 posto od ukupno planiranih, znači da se u Pirotu dosta gradi. Sa druge strane, povećani su nam prihodi od poreza na zarade. To je vrlo pozitivan signal. Kada smo analizirali tu situaciji videli smo da je veliki skok u prihodima od fabrike Tigar AD, koja u vreme dok je bio aktivan prvi UPPR nije plaćala poreze na zarade jer su oni konvertovani u državni kapital. Sada Tigar AD dobro posluje i plaća porez na zarade za 1.000 ljudi. Imamo i nove zapošljene, Tigar tajers će uposliti ukupno 300 novih radnika. Velika tekstilna firma Makaron moda danas počinje sa probnom proizvodnjom i oni planiraju da zaposle najpre 200, pa 300 i u perspektivi čak 500 radnika. U oblasti trgovine otvoreni su novi marketi Pepco, kreće se sa izgradnjom šoping mola koji će takođe uposliti veliki broj ljudi, Slobodna zona Pirot nastavlja odlično da posluje, tako da na osnovu svih ovih pokazatelja, možemo da budemo zadovoljni privrednom klimom u našem gradu-kazao je Vasić.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota
Gradonačelnik Vasić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker