Gradska hronika

Uspešna akcija potrage za nestalom osobom u okolini Pirota

Nedavno je, uz pomoć članova Radio kluba Pirot, uspešno okončana dramatična akcija potrage za nestalom osobom. Reč je o  našem starijem sugrađaninu koji boluje od demencije.  

Kako je Pirotskim vestima kazao Bojan Božić iz Radio kluba Pirot, čim su alarmirani, članovi Radio kluba su se uključili u potragu za starijim našim sugrađaninom iz sela Veliki Suvodol, a kako bi pomogli njegovoj porodici u potrazi. U potrazi su učestvovali Bojan Božić, Lazar Milošević, Branislav Ćirić, Petar Aleksić i Nikola Denković, dok su na radio stanicama dežurali mladi radio amateri Aleksa Mitić i Nenad Cvetković, koji su vršili pretragu terena pomoću kamere.

-Odmah smo alarmirali naše članove, a u akciju smo se uključili na više načina, direktno, pretragom terena, ali i uz pomoć kamere koja je instalirana iznad Pirota i uz pomoć koje zahvaljujući ogromnoj rezoluciji i velikom zumu, može da se vrši pretraga terena čak i kada je reč o nestalim osobama. Nas petoro je učestvovalo u potrazi na terenu tako što smo podelili reon pa je svako od nas pretraživo po dva do tri kvadratna kilometra terena od Velikog Suvodola prema Gnjilanu, gde smo sumnjali da nestala osoba može da se nalazi. Situacija je bila dramatična jer je reč o dementnoj osobi koja je celu noć provela van kuće, ali i dobar deo dana, gotovo 24 sata bila na nepoznatoj lokaciji. Tokom pretrage terena sve ljude na koje smo naišli, a uglavnom su to bili zemljoradnici, stočari i slično, upoznavali smo sa potragom i kako i kome da jave ukoliko nađu osobu za kojom smo tragali. Na sreću, jedan stočar u okolini Gnjilana, oko 24 sata po početku potrage, video je osobu i obavestio rođake pa je akcija uspešno završena-kaže Božić.

Pirotski radio-amateri su do sada učestvovali volonterski u velikom broju sličnih akcija, a posebno je dragocena njihova pomoć prilikom prijavljivanja požara u polju zahvaljujući kameri koja je instalirana iznad Pirota i koja pokriva čitavu pirotsku kotlinu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker