Lokalna samouprava

Uskoro više parking mesta u najužem centru Pirota

U poslednjih desetak godina broj motornih vozila u Pirotu je udvostručen, i iznosi oko 22 hiljade registovanih vozila. Samim tim izražen je problem parkiranja, naročito u užem jezgru grada. Da bi se problem ublažio, u pojedinim ulicama neke od zona su preinačene iz zelene u crvenu, odnosno iz crvene u eksta zonu gde je dozvoljeno 120 minuta zadržavanje vozila, čime je “proširena” ekstra zona. Načelnik za urbanizam, stambeno komunalne poslove i građevinarstvo, Bojan Pešić, kaže da je na ovaj način donekle rasterećen administrativni, najuži centar grada. U skladu sa planovima lokalne samouprave predstoji uređenje novih parking prostora u Ulici Save Kovačevića i na gradskom zemljištu iza zgrade Pirotskog okruga. 

“Pre godinu i po dana smo u Ulici Save Kovačevića uklonili objekte koji su tu bili, i ove godine je u planu da se ta površina uredi kao parking prostor. Na tom delu ćemo dobiti dvadesetak novih mesta za parkiranje. Druga lokacija koja se sprema je prostor između zgrada u Ulici Branka Radičevića i OŠ “Vuk Karadžić”. To je velika parcela i u toku je uklanjanje 45 postojećih objekata. Sprovode se postupci, donose rešenja, a veći broj rešenja je već uručen. Posle toga sledi uređivanje prostora čime će se dobiti 75 parking mesta. Želim da istaknem da na tom prostoru neće biti samo asfalt i beton, već ćemo ga oplemeniti zelenim površinama, klupama, rasvetom i slično. Svi znamo kako izgleda taj prostor sada. Kada posao budemo završili dobićemo i parking prostor, ali i jednu lepo uređenu površinu u centru grada” – kaže načelnik Pešić.

Pešić je dodao da će ulaz na parking prostor biti iz jednog pravca, samo iz Ulice Ćirila i Metodija. Ulaz pored Škole se zatvara zbog bezbednosti pešaka i učenika. Kada objekti budu uklonjeni sledi raspisivanje javne nabavke i izbor izvođača radova. Finansijska sredstva za ove poslove izdvojena su iz budžeta grada. Predračunska vrednost je oko 15 miliona dinara, bez PDV-a, a radovi bi tokom leta trebalo da se realizuju.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker