Gradska hronika

Unija poslodavaca i Privredna komora Srbije predložile paket mera za očuvanje privrede

Unija poslodavaca Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a uvažavajući predloge inicijativa za podršku preduzećima u vanrednim okolnostima, izazvanim pandemijom COVID 19, uputila je zahtev Vladi Republike Srbije i predložila sledeći paket mera za očuvanje privrede:

tigar ad

Smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće na 10%.
Za sektor MSP primeniti meru daljeg odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade ili njihov delimičan otpis. Predloženo, takođe, primeniti i na preduzeća obuhvaćena Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).
Obustaljanje uvođenja novih taksi i drugih dažbina na republičkom i lokalnom nivou.
Nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicija za sektor MSP, proizvođače i ugrožene delatnosti preko komercijalnih banaka, kao i mogućnost ponovnog dodatnog zastoja u otplati obaveza (monitoring) po osnovu kredita i kreditnih proizvoda za građane i privredu kod banaka.
Nadoknada do punog iznosa zarade zaposlenog (a najviše do 50% iznosa zarade), u slučaju smanjenog obima posla kada poslodavac nema potrebu za angažovanje zaposlenog na puno radno vreme. Ova mera bi trebala da se primeni na sve privredne subjekte.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker