Lokalna samouprava

U susret Vaskrsu – najradosnijem hrišćanskom prazniku – jedokratna novčana pomoć deci bez roditeljskog staranja

Tradicionalno, pred Uskrs, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, uručio je i ove godine jednokratnu novčanu pomoć deci bez roditeljskog staranja pod starateljstvom u iznosu od 15.000 dinara za svako dete. Nadica Adamović, šef Odseka društvene brige o deci sa ponosom je istakla da je ovo dvanesta godina zaredom kako grad Pirot pruža ovakvu vrstu pomoći deci. Reč je o posebnoj, osetljivoj grupi dece koju pomno prati i Centar za socijani rad u Pirotu.

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu, Marija Vasić, kaže da je zadovoljstvo i privilegija živeti u takvoj lokalnoj samoupravi, kao što je Pirot, koja je spremna, pored ostalog, da pomogne i ugroženim kategorijama kako bi se zajednički, lakše i bezbolnije prevazišli problemi.

“Lokalna samouprava ima sluha za sve naše ideje koje su za dobrobit dece i vas koji brinete o njima. Hvala lokalnoj samoupravi što je po dvanaesti put obezbedila sredstva za ovu jednokratnu pomoć koja će dobro doći u vreme najradosnijeg hrišćanskog praznika, tako da želim da tu pomoć iskoristite na najblji mogući način, i predstojeće raznike provedete u miru i zadovoljstvu”- rekla je Vasićeva.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, je u ime lkalne samouprave zahvalio starateljima koji brinu o deci kao punopravnim građanima, jer bez toga, sigurno, ne bi imala mirno detinjstvo.

“Ova deca imaju pomoć od lokalne samouprave kad god je to potrebno. Imaju pomoć i od republike i Centra za socojalni rad, vidim da su svi korisnici dečijeg dodatka. Mi smo većini ove dece, da podsetim, pokolonili tablet računare za praćenje onlajn nastave i kad god je nešto vanredno tu smo da pomognemo. Ovaj način pomoći smo ustanovili 2010. godine. S obzirom da je Uskrs najradosniji praznik dobra je prilika da se daruje i na osnovu Lokalnog plana akcije za decu, na osnovu budžeta koji su izglasali odbornici mi smo predvideli novac za jednokratnu pomoć. Ove godine će dvadeset i jedno dete dobiti pomoć. Imamo staraoce koji se brinu o više dece, troje ili dvoje. Novac je uplaćen Centru za socijalni rad i tokom današnjeg dana, ili sutra, leći će i na vaše račune”.

Vasić je uputio apel deci da poštuju svoje staraoce, školu, da znaju da se mogu osloniti na institucije, da izrastaju u dobre i primerne ljude, a sigurno će se snaći i naći svoje mesto u životu.

Ljiljana Živković, jedan od staratelja, brine o svoja tri unuka koje su roditelji napustili. Kaže da decu čuva od njihovog rođenja i da je veoma zahvalna lokalnoj samoupravi i humanim ljudima koji su joj do sada pružali pomoć i podršku.

“Najstariji unuk je peti razred, srednji je u trećem, a najmlađi u prvom. Lokalna samouprava mi je pomogla i humani ljudi Pirota da napravimo kupatilo. Sada imamo ponovo akciju, javili su se humani ljudi. Profesor Jovan Nikolić, koga od srca pozdravljam, Pirotske vesti koje su se uključile, i žene iz Udruženja “Lav”. Nastojimo da saniramo zid jer nam je ugrožena cela kuća. Svojevremeno sam izgubila ćerku kada je imala 19 godina, a starateljstvo nad decom me je vratilo u život. Deca su mi dala snagu da bol za izgubljenom ćerkom prebolim. Zahvalna sam svim humanim ljudima u Pirotu i našem gradonačelniku”.

Ljiljana Pančić se stara o svojoj unici dvanaest godina. Kaže da je unuka odlična učenica i da je veoma zadovoljna njom. Ne radi i korisnik je materijalne pomoći Centra za socijalni rad sa kojim ima odličnu saradnju. Namerava da kupi računar za svoju unuku pa joj je pomoć lokalne samouprave od velikog značaja. Uprkos teškoj situaciji unuka joj je inspiracija i volja za životom.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker