Babušnica

U Rakiti organizovana “radna akcija” iskopavanja cevi za MHE “Zvonce”

Mesna zajednica u babusnickom selu Rakita, Organizacija Odbranimo reke Stare planine (ORSP), i ekolozi iz mnogih gradova Srbije, organizovali su, kako su je nazvali, “radnu akciju” iskopavanja cevi za mini centralu  “Zvonce”.

Akcija je počela nešto posle deset časova kada je  kolona mnogobrojnih ekologa, među kojima su bili i ekolozi iz Foče u Republici Srpskoj,  krampovima otpočela iskopavanje cevi na nekoliko stotina metara ispod sela.

Na opšte oduševljenje  učesnika, među kojima su bili i ekolozi iz Pirota, Beograda, Novog Sada, Paraćina, Pančeva, i mnogih drugih gradova,  cevi  su  bile plitko ukopane i pronađene su veoma brzo,, a zatim je usledio posao na prekidanju instalacija, čije je vađenje i vraćanje terena u prvobitno stanje, još pre pet meseci pravosnažnim rešenjem naložilo Ministarstvo zaštitne životne sredine.

Zaljubljenici čiste prirode su u pauzi organizovali čišćenje priobalja Rakitske rečice. Sa  izgradnjom mini cetrale u Rakiti, odnosno Zvoncu vezani su mnogobrojni sudski sporovi.

Neki od njih završili su i na Međunarodnom sudu pravde u Stazburu.

Kako je pre par dana i najavila, Policija je  snimala i  obezbeđivala  ovaj skup, odnosno  radnu akciju uklanjanja dela cevovoda, ali nije se desio ni jedan incident.

 

Pre počletka akcije organizatori su apelovali na prisutne da sami otkriju i žigošu svakog ko eventualno može da izazove neželjeni sukob sa policijom, koja, kako su rekli Aleksandar Jovanović Ćuta i Aleksandar Panić, nije neprijatelj ekologa.

Investitor Belić: Urađeno je apsolutno sve po zakonu

Investitor MHE Goran Belić izjavio je da je, kada je o ovoj MHE reč, urađeno apsolutno sve po zakonu.

-Ovo što se radi danas je drastično kršenje zakona. Oni sprovode jedno nezakonito rešenje, koje upravo zbog činjenice da je nezakonito, ne može ni biti izvršeno i upravo iz tog razloga do sada nije izvršeno. Upravni sud će sigurno oboriti to rešenje i šta ćemo onda-upitao je Belić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker