Lokalna samouprava

U narednom periodu realizovaće se projekti vredni preko 26 MILIONA EVRA. Novac obezbeđen iz donacija države, EU, ministarstava…

Od posebne važnosti su projekti koji će značajno poboljšati ekološku sliku u Pirotu poput projekta izgradnje prečišćivača otpadnih voda vrednost preko 16 miliona evra, ali i ugovor o izgradnji drugog tela deponije, kompostane i postrojenja za biogas, ukupne vrednosti oko 7.5 miliona evra

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izjavio je za Pirotske vesti da je proteklih dana Grad Pirot potpisao ugovore o realizaciji investicija čija ukupna vrednost prevazilazi neverovatnih 26 miliona evra. Kompletan novac je obezbeđen iz donacija ministarstava, države, EU, EBRD, Francuske agencije za razvoj… Kada se na tu sumu doda i četiri miliona evra, koliko košta izgradnja otvorenog kupališnog kompleksa koji se uveliko završava a finansira se iz gradskog budžeta, vrednost investicija koje se realizuju ili će se ubrzo realizovati prevazilazi 30 miliona evra.

Reč je o rekonstrukciji Doma vojske (3 miliona evra), izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (16 miliona evra), daljem osavremenjavanju Regionalne deponije kroz izgradnju drugog tela deponije, kompostane i postrojenja za biogas (7.5 miliona evra). Vasić je naglasio da je zahvaljujući pomenutim ugovorima i investicijama, u Pirot “donet” petostruki iznos godišnjeg budžeta za kapitalne investicije, koji iznosi od 4.5 do 5 miliona evra, dok kompletan budžet Grada Pirota iznosi oko 17 miliona evra.

-Ogroman trud je iza nas da bi uopšte došlo do tih investicija i veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Ministarstvu kulture, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Francuskoj razvojnoj agenciji, KFW banci sa kojom sarađujemo uspešno godinama, ogromna zahvalnost svim institucijama što Pirot imaju u fokusu i što toliko novca iz EU dolazi kao poklon građanima Pirota. To treba da cenimo i toga treba da budemo svesni-kazao je Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker