Lokalna samouprava

U CILJU SMANJENJA ZAGAĐENJA VAZDUHA: Grad Pirot dobija KATASTAR INDIVIDUALNIH LOŽIŠTA!

Danas su u Pirotu boravili predstavnici projekta USAID-a “Bolja energija”. U razgovoru sa gradonačelnikom mr Vladanom Vasićem, članovi tima su ga obavestili da je Grad Pirot odabran da se u njemu sprovede pilot projekat izrade Katastra individualnih ložišta svih objekata sa teritorije grada.

Pirot - novembar 2022.
Pirot – novembar 2022.

S obzirom da individualna ložišta ostaju dominantan izvor zagađenja vazduha suspendovanim česticama na lokalnom nivou, jedna od aktivnosti koju realizuje projekat „Bolja energija“, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID u Srbiji, je i priprema i pilotiranje metodologije za izradu lokalnog katastra (evidencije) individualnih ložišta u domaćinstvima.

Dim iz dimnjaka individualnih lozista kao glavni izvor zagadjenja

Ova metodologija treba da pomogne u sticanju jasne slike o izvorima zagađenja vazduha na lokalnom nivou, kao i da pruži osnov za usmereno, strateško i dugoročno rešavanje ovog problema. Kada bude razvijena, metodologija će biti na raspolaganju svim
jedinicama lokalne samouprave. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je Pirot prepoznat kao poželjan partner na realizaciji ovog projekta i istakao veliki uticaj zagadjenja vazduha na kvalitet života kao i značaj mera čijim bi se sprovodjenjem ono smanjilo.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker