Trening za prosvetare

U prostorijama Društva za zaštitu životne sredine “Stara planina”, održan je prvi trening posvećen uspostavljanju programa obrazovanja za održivi razvoj. Trening je održan u okviru projekta “Mladi i održivi razvoj – partneri za budućnost”. Projekat realizuje Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina” u okviru SEEDLING programa  Regionalnog Centra za životnu sredinu (REC) u kooperaciji sa Austrian Development Agency (ADA), sredstvima ADC- a (Austrian Development Cooperation).

Ideja projekta je da se nastava izmesti iz učionice u prirodu. Osnovna edukativno-rekreativna-eko staza je staroplaninski regionalni kružni put:  Pirot – Rsovci – Visočka Ržana – Dojkince- Slavinja – Izatovci – Dimitrovgrad – Pirot.

U selima i na samom putu na za to pogodnim mestima biće održana nastava o najznačajnijim prirodnim i kulturnoistorijskim vrednostima ovih krajeva i mogućnostima za njihov održivi razvoj.

Nastava se bazira na tzv. “head, heart and hands” principu, odnosno učenju kroz iskustvo i refleksiju. Cilj ovakvog učenja nije puko reprodukovanje tuđeg znanja, nego učenje znanja kao društvenog procesa gde priznajemo da svi imamo znanje, svest i sećanje te da smo deo prirode i da je priroda deo nas.

Na prvom treningu učesnici su upoznati  sa socio-ekonomskim  problemima regiona Stare planine, sa konceptom zaštite Parka prirode “Stara planina” koji je najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, sa konceptom edukativnih ekostaza kao osnovom za “školu u prirodi” ali i kao nastavnim sredstvom za obrazovanje i vaspitanje iz oblasti zaštite životne sredine i upoznavanje sa resursima i uslugama ekosistema koje dobijamo.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar