Lokalna samouprava

Svi subjekti od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje od poplava spremni da reaguju u slučaju većih padavina i izlivanja bujičnih voda

Svi subjekti od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje od poplava spremni su da reaguju u slučaju većih padavina i izlivanja bujičnih voda na teritoriji grada Pirota. Sreten Savov, koordinator Štaba za vanredne situacije kaže da su, Štab za vanredne situacije, Dobrovoljno vatrogasno društvo koje obavlja poslove civilne zaštite, JP Komunalac, JP Vodovod, Radio klub, ekipe za urgentno održavanje puteva i sve službe koje mogu da budu od koristi, spremne  da reaguju u slučaju poplava. Savov je apelovao na građane da i sami preduzmu odgovarajuće mere kako bi sprečili ili ublažili štetu koja može nastati u ovakvim okolnostima.

“Imamo skoro svakodnevno informacije da će u narenom peridou biti padavina u većem ili manjem obimu ali kada imamo naglašene opasnosti od padavina preko 20 mm po m2 za tri sata to predstavlja izuzetno opasnu situaciju i za to moramo da budemo spremni i u pripravnosti” – kaže Savov.

On podseća da su upravo ovakve padavine u selu Blato, 8. juna, dovele do poplava i da je istog dana voda odnela put prema Pasjaču i Sinjoj Glavi. U toku je saniranje tog puta kao i posledica poplava u objektima u selu Blato.

Savov ističe da i u gradu postoji nekoliko kritičnih tačaka koje predstavljaju opasnost od izlivanja bujičnih voda. “Tu je uvek najopasnije  čvorište kanala Rogoz i  Rasničke reke koje se spajaju kod AMSS-a i čine Bistricu, to su opasne zone gde prilikom ogromnih padavina može da dovede do  poplava. Bilo je takvih situacija kada su plavljena naselja Rogoz, Prisjansko naselje, deo Nove Male i nadalje izlivanje ka naselju Barje. Takođe i Rasnička reka se izlivala i plavljena su sela Barfje Čiflik i Rasnica.

Koordinator Štaba za vanredne situacije apeluje da i sami građani preduzmu odgovarajuće mere u cilju odbrana od poplava. “Građani moraju da prate situaciju na terenu i u svom  neposrednom okruženju i da pokušaju da zaštitee svoje domaćinstvo i deo naselja gde žive. Moraju da imaju spremne džakove i pesak  koje bi mogli da u roku od 15 do 20 minuta postave ispred svog objekta ili na ulazu u sokak. Najviše vremena se izgubi dok se čeka da stigne pesak  i da lokalna samouprava preduzme sve mere a mogla je da se spreči šteta samo da su građani bili spremni” – kaže Savov.

Prema njegovim rečima Grad za ovekve situacije ima pripremljene pune džakove, pesak i mehanizaciju ali bi i građani  morali da unapred preduzmu odgovarajuće mere.  On je podsetio i na  mogućnost osiguranja objekata i poljoprivrednih dobara. Još jedna preventivna mera je da građani brinu o kanalima reka i potoka i da u njih ne bacaju đubre. Savov je apelovao i na poljoprivrednike koji često preoravanjem zemljišta pored reka ili puteva  prave štetu koja može dovesti do poplava prilikom većih padavina.

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker