SVETSKO PRIZNANJE: Pirotska peglana kobasica “Stojadinović” “osvojila” Tursku
Prvo mesto za proizvođača Ninoslava Stojadinovića osvojila 68 od 70 poena. Pirotska peglana najbolje rangirani delikates, a slabije rangirani su između ostalog sušeno meso od losa iz Norveške, dimljeni losos iz Irske, kobasice od govedine i zečetine sa Kipra i mnogi drugi vrhunski svetski delikatesi
Pirotska peglana kobasica, proizvođača Ninoslava Stojadinovića, na prezentaciji vrhunskih evropskih delikatesa koja je održana u Turskoj u Manisi, u organizaciji Udruženja proizvodjača proizvoda od mesa iz Izmira, Manise i Turgutlua a pod pokroviteljstvom Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske i Opšte direkcije za hranu i kontrolu, osvojila je prvo mesto sa čak 68 od maksimalnih 70 poena.
Danas je na takmičenju u Manisi ( iz tehničkih razloga nije održano u Izmiru кako je ranije bilo planirano) prezentovano ukupno 11 proizvoda koji su prošli hemijsku analizu i analizu sastava. Analizu nisu prošla četiri proizvoda:
- Sušena kobasica od govedine i ovčetine iz Kirgistana,
- Teleća kobasica sa sirom iz Ratingena iz Nemačke,
- Cervala zečija kobasica iz Švajcarske i
- Kobasica od mesa irvasa iz Finske.

Prezentacija Ninoslava Stojadinovića je trajala 67 minuta od čega je 20 minuta bilo ranije snimljenog materijala o kobasici i izjave kompetetnih ljudi iz ove oblasti, 15 minuta je bila prezentacija Pirota i 32 minuta je bio razgovor sa članovima komisije koji su pre svega bili zainteresovani za samu recepturu i proces proizvodnje. Svih sedam članova žirija su izrazili “žaljenje” što potiču iz “toplih krajeva” i ne mogu izraditi specijalitet takvih organoleptičkih svojstava.
Nakon svake prezentacije pristupano je tajnom glasanju i svi članovi žirija su svoje glasove upisivali i stavljali u koverat koji je ostajao zapečaten do 19,00 časova i tada je bodovanje javno otvareno.
Rang lista izgleda ovako:
- mesto Pirotska peglana kobasica “Stojadinović” iz Srbije, 68,00 od 70 poena,
- mesto Sušeno meso od losa iz Norveške, 68,00 od 70 poena,
- mesto Dimljeni losos iz Irske, 62,30 od 70 poena i
- mesto Kobasica od govedine i zečetine sa Kipra, 58,38 od 70 poena.
- Sušena ovčetina iz BIH, 55,50 od 70
- Magareća kobasica iz Grčke,45,00 od 70
- Sušeno magareće meso iz Grčke, 43,22 od 70
- Sušena ovčetina iz Dalmacije iz Hrvatske.32,00 od 70
- Seftalja kobasica od jagnjetine sa Kipra, 31,50 od 70
- Sušena govedina iz BIH, 25,30 od 70
- Jagnjeća kobasica sa vinom iz Francuske, 25,00 od 70
- Sušena kobasica od govedine i ovčetine iz Kirgistana, 1 od 70
- Teleća kobasica sa sirom iz Ratingena iz Nemačke, 1 od 70
- Cervala zečija kobasica iz Švajcarske 1 od 70
- Kobasica od mesa irvasa iz Finske.1 od 70
-Prezentacije proizvođača pratilo je pedesetak predstavnika raznih sajmova, manifestacija i organizatora raznih takmičenja. Mogu sa ponosom reći da sam već danas dobio poziv za prezentovanje Pirotske peglane kobasice “Stojadinović” od strane “FMI” asocijacije koja organizuje slično takmičenje maja meseca u Sakramentu u USA i od gospodina Jae-Ki iz Seula u Južnoj Koreji koji organizuju slično takmičenje. A organizatori sajma hrane u Mersini su zatražili odobrenje da prikažu današnju prezentaciju u celosti na svojoj manifestaciji-kaže Stojadinović.
foto Vladan Ristić