Lokalna samouprava

SVETSKO PRIZNANJE: Pirotska peglana kobasica “Stojadinović” “osvojila” Tursku

Prvo mesto za proizvođača Ninoslava Stojadinovića osvojila 68 od 70 poena. Pirotska peglana najbolje rangirani delikates, a slabije rangirani su između ostalog sušeno meso od losa iz Norveške, dimljeni losos iz Irske, kobasice od govedine i zečetine sa Kipra i mnogi drugi vrhunski svetski delikatesi

Pirotska peglana kobasica, proizvođača Ninoslava Stojadinovića, na prezentaciji vrhunskih evropskih delikatesa koja je održana u Turskoj u Manisi, u organizaciji Udruženja proizvodjača proizvoda od mesa iz Izmira, Manise i Turgutlua a pod pokroviteljstvom Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske i Opšte direkcije za hranu i kontrolu, osvojila je prvo mesto sa čak 68 od maksimalnih 70 poena.

Danas je na takmičenju u Manisi ( iz tehničkih razloga nije održano u Izmiru кako je ranije bilo planirano) prezentovano ukupno 11 proizvoda koji su prošli hemijsku analizu i analizu sastava. Analizu nisu prošla četiri proizvoda:

 1. Sušena kobasica od govedine i ovčetine iz Kirgistana,
 2. Teleća kobasica sa sirom iz Ratingena iz Nemačke,
 3. Cervala zečija kobasica iz Švajcarske i
 4. Kobasica od mesa irvasa iz Finske.
ninoslav stojadinović, proizvođač pirotske peglane kobasice
autor fotografije Vladan Ristić

Prezentacija Ninoslava Stojadinovića je trajala 67 minuta od čega je 20 minuta bilo ranije snimljenog materijala o kobasici i izjave kompetetnih ljudi iz ove oblasti, 15 minuta je bila prezentacija Pirota i 32 minuta je bio razgovor sa članovima komisije koji su pre svega bili zainteresovani za samu recepturu i proces proizvodnje. Svih sedam članova žirija su izrazili “žaljenje” što potiču iz “toplih krajeva” i ne mogu izraditi specijalitet takvih organoleptičkih svojstava.

Nakon svake prezentacije pristupano je tajnom glasanju i svi članovi žirija su svoje glasove upisivali i stavljali u koverat koji je ostajao zapečaten do 19,00 časova i tada je bodovanje javno otvareno.

Rang lista izgleda ovako:

 1. mesto Pirotska peglana kobasica “Stojadinović” iz Srbije, 68,00 od 70 poena,
 2. mesto Sušeno meso od losa iz Norveške, 68,00 od 70 poena,
 3. mesto Dimljeni losos iz Irske, 62,30 od 70 poena i
 4. mesto Kobasica od govedine i zečetine sa Kipra, 58,38 od 70 poena.
 5. Sušena ovčetina iz BIH, 55,50 od 70
 6. Magareća kobasica iz Grčke,45,00 od 70
 7. Sušeno magareće meso iz Grčke, 43,22 od 70
 8. Sušena ovčetina iz Dalmacije iz Hrvatske.32,00 od 70
 9. Seftalja kobasica od jagnjetine sa Kipra, 31,50 od 70
 10. Sušena govedina iz BIH, 25,30 od 70
 11. Jagnjeća kobasica sa vinom iz Francuske, 25,00 od 70
 12. Sušena kobasica od govedine i ovčetine iz Kirgistana, 1 od 70
 13. Teleća kobasica sa sirom iz Ratingena iz Nemačke, 1 od 70
 14. Cervala zečija kobasica iz Švajcarske 1 od 70
 15. Kobasica od mesa irvasa iz Finske.1 od 70

-Prezentacije proizvođača pratilo je pedesetak predstavnika raznih sajmova, manifestacija i organizatora raznih takmičenja. Mogu sa ponosom reći da sam već danas dobio poziv za prezentovanje Pirotske peglane kobasice “Stojadinović” od strane “FMI” asocijacije koja organizuje slično takmičenje maja meseca u Sakramentu u USA i od gospodina Jae-Ki iz Seula u Južnoj Koreji koji organizuju slično takmičenje. A organizatori sajma hrane u Mersini su zatražili odobrenje da prikažu današnju prezentaciju u celosti na svojoj manifestaciji-kaže Stojadinović.

foto Vladan Ristić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker