Gradska hronika

SUBNOR: Obeležen 7. jul – Dan ustanka

Centralna proslava 7. jula – Dana ustanka realizovana je na spomen obeležju Padež, iznad sela Petrovac, polaganjem cveća i venaca u prisustvu članova SUBNOR-a i meštana sela Petrovac.

U ime SUBNOR-a grada Pirota sve prisutne pozdravio je predsednik udruženja Peco Todorovski nakon čega je pozvao prisutne da pristupe polaganju cveća i venaca.

Delegaciju SUBNOR-a grada Pirota sačinjavali su Nikola Božić, zamenik predsednika SUBNOR-a Pirot, Jovica Djordjević, predsednik mesnog udruženja SUBNOR-a Pirot za s. Petrovac i Igić Božidar, dugogodišnji član.

Potom je cveće položila delegacija grada Pirota.

Po polaganju cveća i venaca minutom ćutanja odata je počast svim poginulim i stradalim u II svetskom ratu.

Prigodan govor o značaju Dana ustanka održao je predsednik SUBNOR-a grada Pirota, Peco Todorovski. U svom izlaganju istaknuo je da je brdo Padež bila baza za okupljanje partizana i simpatizera NOP-a i da je iz Pirota i okolnih sela u partizane otišlo preko 16 000 građana od kojih je oko 4 000 ranjeno, a 2 000 nije imalo sreće da dočeka kraj rata. Osim toga mnogi građani su bili uhapšeni i odvedeni u radne logore ili logore smrti a tu su i civilne žrtve kojih nije bilo malo a neke od njih su ubijane na svirep način. Uprkos svemu za okupatore “Padež” je ostao tajna.

Ispred gradske uprave, prisutnima se obratio Sreten Savovkoji je izrazio zadovoljstvo što se neguje kultura sećanja na oslobodilačke tradicije i da će gradska uprava uvek podržavati manifestacije kojima se sećamo i odajemo poštu našim precima koji su se izborili za slobodua koju mi moramo da čuvamo, cenimo, poštujemo i negujemo.

Po povratku u selo Petrovac, iste delegacije su položile cveće na spomen ploču poginulim borcima u Balkanskim ratovima kao i Prvom i Drugom Svetskom ratu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker