Lokalna samouprava

Staroplaninsko selo Pokrovenik – nova tačka na turističkoj mapi ovog dela Srbije, dobija fenomenalni vidikovac SMILOVICA

Posebna atrakcija će biti tri stara vojna bunkera koji će biti uređeni u svojevrsne turističke atrakcije

Staroplaninsko selo Pokrovenik postaće po svemu sudeći nova tačka na turističkoj mapi ovog dela Srbije. Turistička organizacije uz podršku Grada i uz veliko angažovanje Mesne zajednice Pokrovenik. TOP i MZ Pokrovenik već opremaju jedan od najlepših vidikovaca – Smilovica, gde su već postavljene klupe i mobilijar, obeležen je put do vidikovca, a planira se i dalje uređenje ovog mesta, ali i okolnih planinarskih staza neverovatne lepote koje treba da vode do Bukovičkog dola i do Mrtvačkog mosta, kazao je Pirotskim vestima direktor TOP Bratislav Zlatkov.

vidikovac smilovica top
fotograija Dragan Novaković/Turistička organizacija Pirot

Od starih bunkera  pravi se turistička atrakcija

Zlatkov kaže da je u planu i uređenje tri napuštena vojna bunkera, u kojima je nedavno sniman film o borbama na karauli Košare.

-Za početak želimo da bunkere, koji su u dobrom stanju, dodatno uredimo kako bi postali svojevrsne turističke atrakcije i da ujedno budu svojevrstan bivak – sklonište za putnike namernike u slučaju lošeg vremena-kaže Zlatkov i dodaje da je vidikovac Smilovica poseban po tome što se sa njega vide ne samo Midžor, Zavojsko jezero i Babin zub, već i Vlaška planina, Suva planina, Rosomački vrh, Zli del i mnoga druga mesta.

-Nastavićemo sa obeležavanjem i uređenjem staza do obližnjeg vrha i još jednog prelepog vidikovca Ćitka-kaže Zlatkov.

Novi predsednik MZ Pokrovenik Slavoljub Kostadinović: Turizam će nam oživeti selo

Ambiciozni predsednik MZ Pokrovenik Slavoljub Kostadinović kaže za Pirotske vesti da je saradnja sa Gradom i TOP-om izuzetna i da su svi zajedno na cilju da se ovo staroplaninsko selo spasi od nestanka tako što će se otvoriti turistima.

slavoljub kostadinović

-Prvi efekti su već vidljivi. Za samo nekoliko dana od kako je obeležena staza do vidikovca koji se nalazi na tri kilometra od sela, nekoliko planinarskih tura je organizovano, dolazili su planinari iz Niša, tako da možemo da budemo veoma zadovoljni već sada, iako nije sve zaživelo u punom kapacitetu. Do ovog trenutka turista u Pokroveniku gotovo da nije bilo, pa je sada atmosfera u selu potpuno drugačija, posebno među meštanima kojime je veoma drago da vide da ima ljudi koji dolaze da vide selo i uživaju u prirodnim lepotama. Teško je to opisati rečima, ali ljudi, uglavnom staračko stanovništvo, dobili su volju za život jer im je strašno drago kada u selu vide da ima ljudi, posebno turista iz drugih gradova. Naravno, tu se otvaraju mogućnosti i za plasman proizvoda, smeštaj i mnoge druge mogućnosti-kaže Kostadinović.

 

Atrakcija i za bicikliste, avanturiste, planinare…

Tura do Smilovice i dalje ka Temskoj odnosno Mrtvačkom mostu posebno je interesantna biciklistima koji su zaljubljenici u planinski biciklizam.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker