Lokalna samouprava

Sportskim izazovom obeležava se Evropska nedelja sporta u Pirotu

Od danas u podne pa sve do 30.09.2020. godine na Trgu pirotskih ratnika održaće se manifestacija ,,Sportski izazov” u okviru Evropske nedelje sporta.

foto ilustracija aleksandar ciric pirotskevesti

Manifestacija će se održati u vremenskom periodu od 12 do 13 časova
svakog dana i to:

1. Javni trening (kik boks / džudo) – 23.09.2020. god;

2. Javni trening (rukomet) – 24.09.2020. god;

3. Javni trening (biciklizam / stonitenis) – 25.09.2020. god;

4. Javni trening (fudbal) – 26.09.2020. god;

5. Javni trening (košarka) – 27.09.2020. god;

6. Javni trening (ritmička gimanstika) – 28.09.2020. god;

7. Javni trening (odbojka) – 29.09.2020. god;

8. Javni trening (atletika / gimnastika) – 30.09.2020. god.

Projekat ,,Sportski izazov” je okrenut zdravom načinu života kroz vežbe i sportska dešavanja za sve generacije. Projekat organizuju Olimpijski komitet Srbije i Grad Pirot. Projekat se zaniva na tome da se građanstvo u Srbije podstake da se redovno bavi rekreacijom kroz razne vidove vežbi u različitim sportskim aktivnostima. S obzirom na epidemiološku situaciju ove godine manifestacija neće imati takmičarski karakter i realizovaće se uz poštovanje svih propisanih mera zaštite.

EVROPSKA NEDELJA SPORTA 2020.

Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta najavili su na konferenciji za medije, u bašti beogradskog restorana Azbuka, Evropsku nedelju sporta koja će se po šesti put u Evropi, a treći put u Srbiji održati u periodu od 23. do 30. septembra.

Događaj je pokrenut od strane Evropske komisije, a osnovni ciljevi Evropske nedelje sporta usmereni su na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života. Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.

Prošle godine za vreme Evropske nedelje sporta u Srbiji je organizovano 26 događaja u preko 30 gradova širom zemlje a učešće je u sportskim aktivnostima uzelo je preko 50.000 građana.

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Žarko Zečević istakao je zabrinjavajuće statističke podatke i naglasio važnost organizacije ovakvih događaja: „Prošle godine na početku ovog događaja, pričali smo o statistikama i brojevima koji ukazuju na nivo fizičke aktivnosti među različitim populacijama u našem stanovništvu. Na žalost, godinu dana kasnije, brojke se nisu mnogo promenile. Samo 10% populacije starije od 30 godina rekreativno se bavi sportom, a stanje među akademcima je još lošije. Manje od 5%, tačnije samo 4,2% ukupnog stanovništva naše zemlje bavi se nekim oblikom organizovanog sporta. Sigurno je da i ova situacija sa epidemijom oboljenja Covid-19 nije doprinela poboljšanju ovih parametara, ali je i bez toga situacija zaista dramatična“.

Zečević je dodao i da je rad na promociji sporta i edukaciji, kako mladih tako i onih starijih o značaju fizičke aktivnosti i zdravog načina života od ključne važnosti i da kao društvo imamo obavezu da damo svoj doprinos u prevazilaženju ovog problema.

Međunarodni olimpijski komitet prepoznao je ovaj problem kao izuzetno važan i stavio ga na vrh prioriteta svoje delatnosti. Iz tog razloga, Olimpijska agenda 2020 kao strateški dokument globalnog razvoja Olimpijskog pokreta tretira ovu temu kroz jednu od svojih preporuka, te je upravo to još jedan od razloga zbog kojeg imamo obavezu da i kroz ovakvu vrstu događaja sport i zdrav način života približimo svim građanima Srbije“, rekao je Zečević i pozvao građane Srbije da se u narednim danima priključe nekoj od aktivnosti koje će se organizovati u gradovima širom zemlje u okviru Evropske nedelje sporta.

Milica Mandić, potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i olimpijska šampionka u tekvondou sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine upoznala je predstavnike medija sa ovogodišnjim programom Evropske nedelje sporta napominjući da će se sportski događaji u poslednjoj nedelji

septembra održati u više od 20 gradova širom zemlje, a sve u skladu sa merama i preporukama Vlade Republike Srbije i kriznog štba kada je u pitanju epidemija virusa Covid-19.

Zvanični početak Evropske nedelje sporta u našoj zemlji obeležiće se 23. septembra u Kosjeriću kada će biti održani „Sportski izazov“, „Olimpijska trka“ i kada će se održati tradicionalna Memorijalna atletska trka „Svetomir Đukić“ u čast utemeljivaču olimpijske ideje u našoj zemlji.

Tokom cele nedelje, u Aranđelovcu, Boru, Zaječaru, Knjaževcu, Pirotu, Somboru, Kuršumliji, Golupcu, Despotovcu, Kruševcu i Vršcu biće organizovan niz sportskih događaja kao što su „Sportski izazov“, „Školski sportski dan“ i „Olimpijski čas“, a koji će se realizovati kroz demonstracije različitih sportova, javne treninge, edukativne radionice i mini turnire.

I ove godine po drugi put biće organizovan TreninGO izazov „Trčim za školu“ u kojem će učestvovati 10 osnovnih i srednjih škola iz Kraljeva, Šapca, Novog Sada, Subotice, Niša, Kragujevca, Leskovca, Sremske Mitrovice, Požarevca i Bajine Bašte.

Inicijativu Evropska nedelja sporta 2015. godine pokrenula je Evropska komisija kako bi se izborila sa krizom neaktivnosti. Slogan Biti aktivan, koji je i slogan inicijative, je poruka koju posebno želim da podelim sa vama. Biti aktivan je dobro za opšte zdravstveno stanje“ rekao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji. „U okviru Evropske nedelje sporta, Delegacija EU organizuje različite online aktivnosti, uključujući i TreninGO izazov „Trčim za školu“ u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije i Savezom za školski sport Srbije. Za učešće u izazovu potrebno je da preuzmete TreninGO aplikaciju i izaberete školu za koju ćete trčati. Prve tri škole koje sakupe najviše kilometara biće nagrađane sportskom opremom i rekvizitima“, zaključuje Fabrici koji je pozvao sve da se uključe i pomognu škole.

Evropska nedelja sporta ima za cilj da pokrene naciju od najmlađih do najstarijih da svi zajedno budemo deo velike evropske sportske porodice. U trenucima kada smo deo velikog svetkskog izazova i kada ceo svet skreće pažnju na značaj sporta radi očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja treba da damo primer svima koliko su ovakvi događaji važni. Svi zajedno moramo da uzmemo učešće, budemo zdravi i pošaljemo snažnu poruku da ćemo na ovakav način uticati na stvaranje bolje i zdravije Srbije“ istakao je Ministar omladine i sporta, gospodin Vanja Udovičić i pozvao sve građane Srbije da se pokrenu i podrže Evropsku nedelju sporta.

Realizacija i priprema svih događaja u okviru Evropske nedelje sporta biće realizovani u skladu sa merama i preporukama Vlade Republike Srbije i kriznog štaba kada je u pitanju širenje epidemije koronavirusa.

Više informacija o Evropskoj nedelji sporta i događajima koji su planirani širom Srbije možete pronaći na sajtu:www.evropskanedeljasporta.rs.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker