IZBORI 2023.

Sportski radnici i odbornički kandidati sa liste “Pirot ne sme da stane” o značaju ulaganja u sportsku infrastrukturu kao bazu za zdravo odrastanje dece

Sportski radnici i odbornički kandidati sa liste “Pirot ne sme da stane” podsetili su na razvoj pirotskog sporta i ukazali na značaj ulaganja u infrastrukturu kao bazu za razvoj sporta kako za rekreativce tako i za  vrhunske sportsite ali prvenstveno za zdravo odrastanje najmlađih sugrađana. 

Sportski radnik i dugogodišnji trener karatea, profesor Nenad Đorđević podsetio je na davno zaboravljenu sliku koja ujedno predstavlja i tadašnju sliku  pirotskog sporta – Omladinski stadion.

“Tu je nastao pirotski sport, Svetislav Kari Pešić i drugi pirotski sportisti su tu napravili prve sportske korake. Fotografija pokazuje kako je izgledao Omladisnki stadion a kako sada izgleda” – rekao je Đotđević  i podsetio da je i sportska hala Kej bila dugogodišnji san svih pirotskih sportista.

“Trenirali smo u hodniku u jednoj pirotskoj školi, nismo imali budžet, nismo imali  za gorivo a postizali smo još tada vrhunske rezultate. Danas svi pirotski sportski klubovi imaju odličnu infrastrukturu, imaju besplatno sale, besplatne termine, imaju dobru sportsku opremu” – kaže Nenad Đorđević.

“Danas Pirot ima odlične vrhunske sportiste, imamo Uroša Mijalkovića, koji je svetski poznati sportista, Aleksu Gaceva koji juri olimpijsku normu, Minu Stanković, Sašku Sokolov i druge. Mnogi od njih svoje sportske početke vezuju za Božićnu školu sporta. Kada smo počinjali imali smo 12 programa, išlo se u Niš na plivanje. Danas deca u Pirotu imaju zatvoreni bazen, uče da plivaju, učiteljice ih dovode, čekaju ih instruktori i broj od 80% neplivača sveli smo na znatno niži nivo” – rekao je Đorđević.

Iz 12 programa Božićne škole sporta razvili su se novi klubovi. Pirot sada ima bazične sportive, atletiku, gimnastiku, plivanje, klubovi su puni i mnoga deca su obuhvaćena radom tih klubova. Đorđević ističe da se svake godine sprovodi anketa o potrebama dece za određenim sportovima a obuhvaćeni su  i roditelji pa se analiziraju i njihove potrebe za sporstkim aktivnostima. “Analizirajući ove ankete došli smo do podataka da nije glavni problem članarina ili sportska oprema, jer u Pirotu ima klubova gde se trenira potpuno besplatno a postoje i brojne pogodnosti za drugo i treće dete, korisnike  dečjeg dodatka ili socijalne pomoći” rekao je Đorđević.

Đorđević ističe da je Pirot jedini grad u Srbiji koji tokom Božićne škole sporta nudi deci celodnevno sportsko angažovanje od plivanja, preko skijanja ili klizanja potpuno  besplatno. “Ako se sumira 17 godina Božićne škole i ako  uporedimo sa cenom koštanja jednog časa skijanja i žičare, a naša deca dobijaju sve besplatno uz instruktore i dobru infrastrukturu” – istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ulaganje u sport ne sme da bude politička priča jer su  programi  koji doprinose razvoju sporta efikasni  samo ako se u njih iskreno veruje i dugotrajno radi. On je pozvao političke protivnike da pre priče o besplatnim treninzima, delima pokažu sopstvene zasluge i rezultate. “Projekat Keja, sami smo kopali, skijalište na Planinarskom domu smo sami uređivali, Božićnu školu sporta smo osmislili, plivanje za Časni krst, rafting na Nišavi, sve su to naši projekti, uradili smo to za Piroćance u proteklih 20 godina” rekao je profesor Nenad Đorđević.

Odbornički kandidat liste Pirot ne sme da stane, Milan Tošić podsetio e da već godinama unazad deca Pirota koriste brojen pogodnosti. “Besplatna škola plivanja, skijanja, košarke I drugi programi tokom letnjeg I zimskog raspusta. U našem gradu sport je više od aktivnosti, to je način života. Pirot je grad mladih, Pirot je grad sporta, Pirot je dobro mesto za život i zato Pirot ne sme da stane, poručio je Milan Tošić.

Danilo Drašković, odbornički kandidat kaže da grad pruža veliku podršku sportistima i sportskim klubovima za normalno funkcionisanje. “Sportski centar ustupa besplatno termine sportskim klubovima, organizatori smo važnih takmičenja dok u drugim gradovima to nije slučaj”- rekao je Drašković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker