Gradska hronika

SPAŠENI PLANINARI na Staroj planini

 

Dvojica planinara, koji su u zimskim uslovima danas pokušali da stignu do Midžora, najvišeg vrha Stare planine, evakuisana su zahvaljujući spasiocima Gorske službe spasavanja nakon što su podno samog Midžora, skliznuli sa velike ledene ploče koja se formira nedaleko od Midžora pa im je bila neophodna pomoć spasilaca kako bi se vratili do Babinog zuba.

Kako piše Blic.rs, planinari nakon što su skliznuli sa ledene ploče i našli se na vrlo nepristupačnom terenu, uspeli su da pozovu pomoć pa su u akciju spasavanja momentalno krenula dva pripadnika GSS-a koji inače dežuraju na Ski centru na Jabučkom ravništu. Spasioci su, dokle su mogli, do planinara stigli motornim sankama, da bi se nakon toga probijali kroz smetove sve dok nisu stigli do dvojice planinara. Uz pomoć specijalne opreme spasioci su uspeli da izvuku planinare i, kako piše Blic, u ovom trenutku ih vode ka Ski centru kako bi im, ukoliko to bude potrebna, bila pružena adekvatna pomoć.

Zimski uspon na Midžor može biti veoma opasan, posebno u vreme kada se, sa prvim toplim danima i početkom topljenja snega, na par kilometara od samog vrha formira ogromna ledena ploča za čije savladavanje je neophodna poneka i alpinistička oprema poput dereza, užadi…

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker