Ljudi velikog srca

Spašen mladunac vetruške u centru grada

Mladunac vetruške, vrste ptica koja spada u veoma ugrožene i zaštićene vrste spašen je danas u naselju Češalj nakon što je ispao iz gnezda. 

WP_20150701_13_40_49_Pro__highres_resize

Preplašen mladunac vetruške, iz roda sokola, nakon pada iz gnezda našao se u centru grada, u naselju Češalj, gde je pokušao da se sakrije u jednom automobilu, tačnije između točka i šasije vozila. Njega je pronašao naš sugrađanin Milorad Mandić, koji je na privremenom radu u Pirotu.

-Video sam preplašenu pticu i savest mi nije dozvoljavala da je ostavim tako jer je bilo očigledno da neće uspeti da preživi. Sakrila se, sva preplašena, između prednjeg točka i šasije jednog od parkiranih automobila i dovoljno je da vlasnik automobila slučajno uđe u auto i krene i ptica bi bila mrtva. Puno je i pasa lutalica tako da bi je oni sigurno rastrgli. Pokušao sam da je uhvatim, ali sam mislio da je povređena pa nisam smeo ni da je hvatam rukama kako je eventualno ne bi još više povredio. Delovalo mi je da joj je povređeno krilo, ali se ispostavilo da je reč o mladuncu kome je verovatno to bio pokušaj prvog leta, očigledno neuspešan-kaže Mandić za Pirotske vesti.

WP_20150701_13_49_43_Pro_resize
Mandić sa pticom

U akciju spašavanja ove ptice koja pripada retkim i ugroženim vrstama uključila se i novinarka Marija Penčić, koja je zajedno sa Mandićem odnela pticu najpre u Veterinarsku kliniku gde im je od strane dr Miodraga Jovanovića, veterinara, potvrđeno da je reč o ptici iz roda sokola, mladuncu, koji na svu sreću nije povređen, već je reč o mladuncu koji još uvek nije naučio da leti.

Penčićeva je nakon toga kontaktirala Zavod za zaštitu prirode, gde ornitolog Bratislav Grubač potvrdio da je reč o vetruški, strogo zaštićenoj vrsti ptica, kojih je sve manje na našem području. Grubač je kazao da je reč o ptici koja se često gnezi u gradskim jezgrima. Ima ih i u Pirotu i Nišu, i po njegovom savetu, ptica treba da se čuva na terasi u blizini gnezda iz koga je ispala, kako bi mladunca njegova majka mogla da pronađe.

Kako stoji u Vikipediji, vetruška se hrani sitnim glodarima, poljskim miševima i voluharicama, a ukoliko njih nema loviće sitne ptice poput vrabaca, senica ili štiglica. Lovi na karakterističan način tako što lebdi u vazduhu osmatrajući plen na zemlji a onda se naglo spušta na nižu visinu, gde ponovo zastaje, da bi još jednom osmotrila plen a zatim krenula u finalni napad i konačno ga ulovila.

-Vetruška je veoma korisna ptica, jer, kao i sova, gradove oslobađa velike količine glodara. Procenjuje se da samo beogradske vetruške godišnje grad oslobode od oko desetak tona miševa i sitnih glodara. Takođe, budući da su u vrhu lanca ishrane, prisustvo vetruške implicira da je životna sredina i dalje koliko toliko zdrava, jer su ove grabljivice prve na udaru preteranog zagađenja, zbog specifičnosti njihove ishrane.navodi se u Vikepediji.

Brigu o mladom sokolu preuzela je Marija Penčić, koja igrom slučaja živi na par stotina metara vazdušne linije od mesta gde je pronađen mladunac pa se nada da će sa njene terase mladunac dozvati svoju majku i vratiti se u svoje gnezdo.

 

 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker