Lokalna samouprava

Slobodna zona Pirot uzor Crnoj Gori

Privrednici Crne Gore i Niškog regiona, na poslovnom forumu organizovanom 28. septembra 2016. godine u Podgorici, zatražili su ponovno uvođenje avio linije Podgorica – Niš, koja će doprinijeti unapređenju ukupne ekonomske saradnje, naročito u turizmu. Skup su otvorili predsednici komora Velimir Mijušković i dr Dragan Kostić, a prisustvovao je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac. Predsednik PK Crne Gore Mijušković istakao je da su predstavnici PK Crne Gore i privrednici nedavno posetili Slobodnu zonu Pirot i da taj model treba da bude uzor i za razvoj industrijskih zona u Crnoj Gori.

pf_cg_nis_1

 

Saradnja Crne Gore i Niškog regiona je zajednički interes i razvojna šansa, posebno u oblastima poljoprivrede, metaloprerade, trgovine i turizma, rečeno je na forumu u čijem radu su učestvovali privrednici iz sektora građevine, prehrambene industrije, trgovine, turizma, metalskog sektora, logističkih usluga, kao i predstavnici ministarstava održivog razvoja i turizma te odbrane kao i lokalnih samouprava.

pf_cg_nis_2

Predsednik Privredne komore Crne Gore Mijušković je izrazio zadovoljstvo što se susret sa privrednicima Niša organizuje samo nekoliko meseci nakon sličnog u tom gradu, te da to pokazuje da postoji interesovanje za njihovu međusobnu saradnju.

Ukratko je predstavio ekonomske pokazatelje Crne Gore u proteklih 10 godina, tokom kojih je ostvaren rast BDP od ukupno 67 odsto, zbog visokog priliva investicija i prihoda u sektoru usluga.

Mijušković je podsetio da je Srbija najznačajniji trgovinski partner Crne Gore, koji godinama zauzima prvo mesto u ukupno ostvarenom izvozu i uvozu. U ukupnim robnim tokovima sa inostranstvom, promet sa Srbijom učestvuje oko 20 odsto.

pf_cg_nis_5

Ocenio je da realizacija velikih infrastrukturnih projekata koji su u toku, projekata u energetici i turizmu, predstavlja šansu za jačanje i unapređenje ukupne ekonomske saradnje dve zemlje.

Tokom 2015. vrednost ukupne robne razmjene naše zemlje i kompanija Niškog regiona iznosila je oko 15 miliona dolara, što je 8,3% manje u odnosu na godinu ranije. Prometuju se uglavnom duvanski proizvodi, pića, vode, mlijeko, kazao je on.

Dve zemlje rade na objedinjavanju turističke ponude i formiranju zajedničkog turističkog proizvoda.

– Veoma je važno za unapređenje ukupne ekonomske saradnje, a naročito u turizmu, i ponovno uvođenje avio linije Podgorica – Niš – smatra on.

Podsetio da su se crnogorski privrednici tokom posjete Niškom regionu upoznali sa radom Slobodne zone Pirot.

– Velike kompanije iz poslovne zone Pirot možda mogu pronaći partnere u Crnoj Gori sa kojima bi sarađivale u proizvodnji. Naša zemlja je opredijelila određene podsticaje za proizvodni sektor i poslovne zone pa mislim da je Pirot, njegova infrastrukturna opremljenost i brojne povoljnosti koje nudi korisnicima odličan primer koji treba slediti i u našoj zemlji – kazao je Mijušković.

 

Predsjednik Regionalne komore Niš dr Dragan Kostić izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa crnogorskom Komorom, što je osnova iz koje proizilazi razvoj biznis veza. Podržao je inicijativu da se obnovi avio linija.

– Veoma smo zadovoljni biznis forumom u Podgorici, na kojem smo razmatrali zaista ključne stvari,razgovarali o poslovnim zonama i potrebama privrednika za privlačenjem direktnih stranih investicija. Mislim da možemo razmenom iskustava doći do toga da se u Crnoj Gori formira nekoliko izvozno-proizvodnih slobodnih zona. Privrednici su iskazali veliku potrebu da se zbog razvoja ekonomija ponovo uspostavi avio linija između Podgorice i Niša. Napravićemo inicijativu koja će ići prema vladama dve države u kojima ćemo tražiti podršku za njeno ponovno otvaranje. Za to već imamo podršku Grada Niša i nadamo se da će to biti konkretan rezultat ovog foruma – rekao je Kostić.

On je predstavio poslovanje Slobodne zone Pirot čiji je direktor. Kazao je da je u Srbiji 14 slobodnih zona u kojima radi 20.000 zaposlenih i svaka od njih ima po jednu multinacionalnu kompaniju kao što su: Michelin, Swarovski, Siemens, Panasonic, Fiat i druge. Slobodne zone u Srbiji omogućavaju lakši priliv stranih direktnih investicija – 800 miliona iznose ukupna uluganja u njih, dok je samo Michelin u pirotsku investirao 200 miliona. Slobodna zona Pirot imala je izvoz od 500 miliona eura.

Izvor: Privredna komora Crne Gore

fotografije – Privredna komora Crne Gore

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker