Gradska hronika

Slobodna zona Pirot najbolja u Evropi i treća na svetu

Šesti put zaredom Slobodna zona Pirot je visoko rangirana od strane fDi magazine, Financial Timesa, ali ove godine je proglašena za najbolju u Evropi i treću na svetu.

Kako fDi magazin piše „Slobodna zona Pirot, koja se nalazi na jugoistoku Srbije, proglašena je vodećom slobodnom zonom u Evropi. Zona nudi investitorima niz atraktivnih podsticaja i podstiče otvaranje novih radnih mesta. Broj proizvodnih investitora u zoni je porasao za 22% u periodu od 2016. do 2017. godine, dok je broj malih i srednjih preduzeća u zoni porastao za više od 5%. Investitori u zoni uživaju odličnu podršku za izvoz robe“.

zona pirot

Takođe u magazinu je navedeno: „Slobodna zona Pirot proglašena je najboljom evropskom zonom za velike korisnike i nudi investitorima dodatne podsticaje za radno intenzivne projekte, finansijske podsticaje po najvišim standardima. Pored toga, kompanije su oslobođene poreza na dobit pravnih lica u trajanju od 10 godina od dobitka izvještaja za prvu godinu, gde ulaganja iznose 9 mil EUR u osnovna sredstva, i gde je zaposleno više od 100 dodatnih radnika, što služiti za privlačenje većih proizvodnih korisnika“.

Slobodna zona Pirot je dobila i “Bespoke Award” za: povezanost sa transportnim koridorima, razvoj novih tehnologija, pogodnosti za korisnike, i unapređenje infrastrukture.

„Razvijeni softverski alati u Slobodnoj zoni Pirot 2017. godine koji olakšavaju komunikaciju klijenata, kako sa špediterskim tako is sa carinskim procesima, pomogli su da Slobodn zona Pirot dobije nagradu za razvoj tehnologija“. Zona je prepoznata i po programu podsticaja, koji je širok i koji se kreče od opcija oslobađanja poreza na dobit i subvencija za zapošljavanje do pogodnosti logističkog centra, uključujući i carinske procedure. Takođe je prepoznata i dobra povezanost Slobodne zone Pirot, zahvaljujući njenoj blizini panevropskom koridoru Xc koji povezuje Beograd sa Sofijom i Turskom, Italijom i Grčkom. Priključak na ovu putnu mrežu je udaljen samo 300 metara od zone“, navedeno je u fDi izveštaju.

Dosegli smo sam vrh porodice evropskih slobodnih zona, što je veliko priznanje i obaveza za naš tim kako bi stvorili napredno ekonomsko okruženja”. Izjavio je dr Dragan Kostić, izvršni direktor, Slobodna zona Pirot za fDi magazin.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker