Ostale vesti

SKGO dobitnik ekološkog priznanja za organizovanje akcije “Dan bez automobila”. Deo akcije bio i Pirot

Na 54. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu, u sredu 27. marta je održana ceremonija dodele nagrade za Eko automobil godine – automobil sa najboljim performansama u odnosu životnu sredinu. U sklopu ceremonije, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) dobitnik je posebnog ekološkog priznanja za organizovanje akcije „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. Nagrada se dodeljuje osmu godinu za redom, u saradnji Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Centra za motorna vozila – AMSS, Centra za promociju održivog razvoja i kompanije Metro Market. Nagrade su dodeljene u prisustvu Gorana Trivana, ministra zaštite životne sredine.

 

Akcija “Dan bez automobila u gradovima i opštinama” održana je u septembru 2018. Godine, u okviru manifestacije Evropska nedelja mobilnosti. Akcija je imala za cilj da animira rukovodstva gradova i opština da pruže podršku principima održive mobilnosti tako što će 21. Septembra 2018. Godine doći na posao bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom). Ovu inicijativu podržalo je više od 40 čelnih ljudi gradova i opština. Oni su na taj način poslali poruku da pružaju podršku inicijativama kojima se utiče na rešavanje problema izazvanih prevelikim korišćenjem automobila i saobraćaja koji koristi fosilna goriva uopšte. Dajući prednost alternativnim vidovima kretanja u gradu, oni su posredno pozvali i građane da otpočnu primenu zdravijih životnih navika. “Dan bez automobila u gradovima i opštinama”, sproveden je u okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza”, koji finansira Vlada Švedske.

 

Ispred SKGO priznanje je primio Miodrag Gluščević, šef Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i životne sredine.

 

Priznanje koje je dodeljeno Stalnoj konferenciji gradova i opština predstavlja priznanje našim članicama, gradovima i opštinama, odnosno njihovim čelnim ljudima, gradonačelnicima i predsednicima opština i drugim funkcionerima, koji su, u septembru prošle godine, podržali inicijativu SKGO i priključili se akciji „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. U tom smislu, još jednom vam se zahvaljujemo na podršci ovoj akciji SKGO i želimo da priznanje koje smo danas dobili podelimo sa svima Vama-poručuju u SKGO.

tekst i foto SKGO

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker