Gradska hronika

Sanitarna deponija: Investicije od 33,5 miliona dinara

Reginalna sanitarna deponija ove godine investiraće 33,5 miliona dinara, čime će praktično postati fabrika za preradu  otpada. Za nova postrojenja koja će sortirati otpad, planiran je 21 milion, a 12, 5 miliona biće uloženo u objekte. Među prerađevinama, odnosno gotovim proizvodima  biće i gorivo za cementare.

sanitarna deponija

Prema rečima direktora Zorana Stankovića,  Deponija je lane ostvarila oko 80 miliona dobiti, što omogućava pomenute investicije.

-Ovo su dva najznačajnija projekta za koje je okončana tenredska procedura bez ikakvih problema. Postrojenja koja pristižu omogućiće  takozvanu primarnu separaciju, odnosno razvrstavanje plastike, stakla, drveta, metala. Drugim rečima , nakon ovakvog sotriranja vrlo malo otpada će ostati za deponovanje, što će značajno produžiti vek deponije.

zoran satnkovic, direktor  sanitarne deponije

Posebno je značajno i to što će plastično otpad biti na višem stepenu prerade, čime mu se povećava cena na tržištu-kaže Stanković, dodajući da  će Deponiju pomoći i Ministarstvo poljoprivrede sa 8 miliona dinara za kupovinu viljuškara i  specijalizovanih mašina, kao i Ministarstvo građevine koje će ažurirati dobijanje dozvole za objekte.

P.V.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker