Lokalna samouprava

Sajam staroplaninske hrane u Temskoj – praznik za sladokusce *FOTO*

Ovogodišnji tradicionalni Sajam staroplaninske hrane koji je danas održan u Temskoj okupio je veliki broj posetilaca – ljubitelja kvalitetne hrane i drevnih recepata sa Stare planine koje su vredne pirotske domaćice iz Temske, Izvora, Krupca i mnogih drugih sela ljubomorno čuvale i prenosile s kolena na koleno. 

Organizatori manifestacije koja se održava po deveti put su Mesna zajednica Temska, Turistička organizacija Pirot uz pokroviteljstvo Grada Pirota.

Po rečima predsednika MZ Temska Tomislava Pančića više od 20 domaćica koje su učestvovale dale su sve od sebe da pripreme na desetine izuzetnih jela sa područja Stare planine, a bilo je i 16 kotlića.

Sreten Savov, gradski većnik kazao je da je ovo jedna od najmasovnijih manifestaciji na teritoriji Grada i šire.

-Staroplaninska jela su jako bitna i važno je sačuvati ih od zaborava, a ova manifestacija upravo to veoma uspešno čini već devet godina-kazao je Savov

Predsednik žirija ovogodišnje manifestacije bio je internacionalni sudija i poznati pirotski ugositelj Predrag Stanković Mrnjak.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da TOP podržava svaku inicijativu i manifestaciju koju organizuju mesne zajednice.

-Trudimo se da sačuvamo kulturu, tradiciju i običaje, da vratimo život selima. Ovo je specifična manifestacija jer su namirnice koje su korišćene za pripremu specijaliteta sa područja Stare planine-kazao je Zlatkov.

foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker