Sa primorja došla u Pirot i Dojkince, oduševljena Starom planinom

Biljana Ristić, rodni grad Umag, na prelepom hrvatskom primorju, odmah do slovenačke granice zamenila je Starom planinom, tačnije Dojkincima. Nakon što se udala za Piroćanca – Nenada Ristića, koji je poreklom iz Dojkinaca, zavolela je i Dojkince i Staru planinu. Već dve godine Biljana i Nenad vlasnici su jedine prodavnice u Dojkincima i kako kažu, cilj im je da doprinesu da selo oživi i da motivišu druge mlade ljude da se vrate na selo. Biljana je za kratko vreme, zahvaljujući svom vedrom duhu postala omiljena među uglavnom staračkim stanovništvom Dojkinaca.

Biljana u prodavnici “Kladenče”

Biljana kaže da se nikada nije pokajala što je napustila rodni grad Umag, prelepo letovalište na Jadranu. Dodaje da je oduševljena Dojkincima, planinskim vazduhom, klimom, ali i pirotskim govorom. Suprug Nenad inženjer je u Tigar tajersu pa zbog posla češće boravi u Pirotu dok Biljana najviše vremena  provodi u Dojkincima, gde vodi prodavnicu karakterističnog naziva “Kladenče”. Biljana sa ponosom ističe da prodavnica na njenu inicijativu nosi upravo ovaj naziv, karaterističan za staroplaninske krajeve.

Biljana i Nenad Ristić

-Doselila sam se ovde iz morskih krajeva, tačnije iz mesta Umag, nedaleko od hrvatsko-slovenačke granice. Oduvek me više privlačila planina od grada. Otvorili smo ovde i radnju, a nedavno smo kupili i staru kuću koju planiramo da sređujemo, verovatno ćemo se baviti i nekom vrstom seoskog turizma, videćemo još šta ćemo raditi osim posla sa prodavnicom. U poređenju sa životom na moru, tamo je zaista lepo tokom leta, ali su zime strašno monotone. Ovde je sve mnogo dinamičnije, izuzetno je dinamičan život i ja sam zaista srećna ovde-kaže Biljana za Pirotske vesti.

Biljana u Dojkincima

Biljanin suprug Nenad kaže da je, iako se bavi veoma teškim i odgovornim poslom u Pirotu, oduvek težio da slobodno vreme provodi na selu odakle su i njegovi koreni.

-Pre dve godine pokrenuli smo posao ovde u Dojkincima – seosku prodavnicu. Cilj nam je da doprinesemo oživljavanju sela, ali i da motivišemo druge mlade ljude da se vrate životu na selu. Imao sam sreću da me je supruga snažno podržala u ovoj ideji, i ne samo da je podržala, već je animirala i inicirala dosta toga. Pre mesec dana kupili smo i staru kuću u selu sa idejom da proširimo posao možda i na turizam ili neku sličnu delatnost-kaže Nenad.

Trudimo se da olakšamo život staračkom stanovništvu, zimi donosimo u selo hranu, lekove…

Nenad kaže da sa suprugom nastoji da koliko je u njihovoj moći pomognu uglavnom staračkom stanovništvu Dojkinaca, naročito tokom zime, kada je život ovde prilično surov, a selo neretko tokom najjačih planinskih smetova biva i odsečeno od civilizacije.

-I zimi dolazimo bar tri puta nedeljno u Dojkince, tada ovde veoma retko dolaze i lekari i poštari, robina. Tada smo meštanima sela i poštari i lekari i rodbina, donosimo hranu, lekove, organizujemo lutrije, turnire u kartama i mnogo toga kako bi im olakšali i život učinili sadržajnijim. Najveća nagrada je kada vidimo osmeh na njihovim licima i sreću kada nas vide. To je možda i najjači motiv koji nas tera da sve ovo radimo-kaže Nenad.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

 

 

 

1 Komentar

  1. Marijana

    01.07.2018. at 13:59

    Divni i prirodni ljudi, koji se danas retko sreću. Sve najbolje!

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar