Gradska hronika

Ržanski grnčari predstavili grnčariju staru i preko 70 godina

U organizaciji Mesne zajednice Poljska Ržana danas je u centru sela održana prva manifestacija u okviru Vidovdanskih dana pod nazivom Svi ržanski grnčari na kojoj su svoje proizvode predstavili brojni majstori grnčari, a održana je i grnčarska radionica koja je okupila veliki broj znatiželjne dece koje su iskazala interesovanje da nastave tradiciju svojih predaka. Kako bi manifestacija na neki način zaokružila priču oko grnčarija, neizbežna je bila i hrana pripremljena u grnčariji, poput svadbarskog kupusa u grčarskom loncu i drugih đakonija.

Veliko interesovanje vladalo je i za radionicom grnčarije koju je držao Marjan Minčić. Po njegovim rečima, u njegovoj familiji vekovima je stara tradicija izrade grnčarije, a on se povremeno takođe bavi izradom grnčarije.

-Izradu grnčarije sam učio od dede po majci, koji se bavio grnčarijom do devedesetih. Cilj je da se podstaknu mladi ljudi da nastave tradiciju jer su proizvodi od grnčarije sve traženiji i zastupljeniji. Interesovanje dece za učešćem u radionici je veliko tako da sam zadovoljan-kazao je Minčić.

Predsednik Mesne zajednice Poljska Ržana Saša Ćirić kazao je na otvaranju manifestacije da Poljska Ržana ima bogatu tradiciju i veliki broj vrhunskih majstora grnčara, od kojih su neki izneli proizvode stare i preko 70 godina.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button