Lokalna samouprava

Rekonstrukcija Doma Vojske u Pirotu deo velikog projekta obnove ustanova kulture širom Srbije

U Narodnoj skupštini Republike Srbije juče je na plenumu bilo reči o Predlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam – Infrastruktura u kulturi. Svoje izlaganje na ovom veoma važnom plenumu imala je i narodna poslanica Srpske napredne stranke iz Pirota, Olja Petrović. Ona je u izjavi Pirotskim vestima kazala da je jedna od brojnih ustanova kultlure, koje će biti obuhvaćene ovim izuzetno značajnim projektom, biti i rekonstrukcija Doma vojske u Pirotu.

narodna poslanica olja petrović

-Kako sam u svom izlaganju i naglasila, ne mogu a da ne pohvalim Vladu Republike Srbije koja je prepoznala veliki značaj kulture i kulturnog nasleđa i njihov potencijal za razvoj naše zemlje, usvojivši nekoliko dokumenata koji će doprineti uspešnijem pozicioniranju Srbije na kulturnoj mapi Evrope i sveta, kojima se definišu prioriteti razvoja u ovoj oblasti, negovanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine i širu dostupnost kulture preko svojih ustanova i medija. U okviru ovog Projekta, za koji je predviđeno ukupno 30 miliona evra, zajam Banke pokriva 20 miliona evra dok će se 10 miliona evra obezbediti iz budžeta Republike Srbije i drugih zajmova i donacija. Planira se renoviranje, obnavljanje i proširenje ustanova kulture, uključujući muzeje, pozorišta, kulturne centre i slične ustanove, sve sa fokusom na renoviranju stanja postojećih zgrada. Pored toga radiće se i na poboljšanju mogućnosti pristupa zgradama i energetskoj efikasnosti-kaže poslanica Petrović.

Rekonstrukcija Doma vojske u Pirotu jedan od brojnih značajnih projekata koji će se realizovati

Jedan od ciljeva ovog velikog projekta kakav decenijama nije realizovan kada je reč o očuvanju kulturnog nasleđa zemlje, jeste očuvanje arhitektonske i istorjske vrednosti objekata u kojima su smeštene pomenute ustanove kulture, a uglavnom je reč o objektima koji su pod zaštitom države i koje su važan segment istorije našeg naroda.

Na izuzetno zadovoljstvo svih nas Piroćanaca, pored Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja Jugoslavije i ostalih ustanova u Beogradu i širom Srbije koje su se našle na listi ustanova  obuhvaćenih ovim velikim projektom, na pomenutoj listi nalazi se i višefunkcionalni kulturni centar u Pirotu, poznatiji kao “Dom vojske” koji se nalazi u samom centru našeg grada. Potencijalni društveni uticaj ovih ulaganja je izuzetno veliki, samim tim što će se doprineti poboljšanju uslova u ciljanim objektima, koji će postati funkcionalniji i operativniji, pa će u skladu s tim povećati i broj posetilaca i ostvarene prihode, što će pak doprineti njihovoj finansijskoj i organizacionoj nezavisnosti. Osim društvene podprojekti donose i ekonomsku vrednost društvu-kaže poslanica Petrović.

olja petrović narodna poslanica iz pirota

Po njenim rečima, obnavljanjem funkcionalnosti i povećanjem kapaciteta ustanova kulture i obezbeđivanjem zadovoljavajućih tehničkih i bezbednosnih uslova za kulturne događaje, ovaj važan nacionalni Projekat će doprineti razvoju kulturnih inicijativa, privrednoj aktivnosti, zapošljavanju i turizmu kako domaćem tako i regionalnom i inostranom-naglašava Petrovićeva i dodaje da se Grad Pirot često pominje kao primer dobre prakse kada je reč o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata i o saradnji na relaciji lokalna samouprava – Vlada Srbije.

-I pored krize izazvane Kovidom 19, ulaganja u Srbiju i naš grad su nastavljena zahvaljujući dobroj politici predsednika Aleksandra Vučića i gradonačelnika mr Vladana Vasića na lokalu. Počeli su radovi na izgradnji otvorenog plivačkog kompleksa, Grad Pirot je u predhodnom periodu u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima uredio i tri škole: Osnovnu školu “Sveti Sava” u vrednosti od 145 miliona dinara, Osnovnu školu “8.septembar” gde je uloženo 120 miliona dinara i ŠOSO “Mladost” u koju je uloženo 32 miliona dinara. Takođe, nastaviće se i sa ulaganjima u putnu infrastrukturu, očekujemo još mnoga ulaganja i radove i verujemo da će predstojeća građevinska sezona biti ambiciozna ali i veoma uspešna-zaključuje poslanica Petrović.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker