Politika

“Rat” saopštenjima SNS i SPS

Pirotski SNS u svom saopštenju optužio je pirotske socijaliste za vođenje “skrivene predizborne kampanje”, a kao povod za te optužbe naveden je projekat Društva za dobrovoljni rad i pomoć deci “Osmeh”, koji je realizovan u okviru Lokalnog plana akcije za decu. U svom odgovoru na ove optužbe SNS-a, pirotski socijalisti kažu da je reč o pokušaju zloupotrebe dece u svrhu kritike lokalne vlasti u Pirotu.

Pročitajte integralna saopštenja ovih stranaka.

SNS:

Opštinski odbor SPS-a Pirot pohvalio se uspešno relizovanim projektom Društva za dobrovoljni rad i pomoć deci „Osmeh“, u okviru Lokalnog akcionog plana za decu. Prema rečima organizatora akcije cilj projekta bio je “priprema učenika završnih razreda osnovnih škola u opštini za polaganje završnog ispita i upis u srednju školu”.Pravo prijavljanja na javni konkurs imale su institucije, nevladine organizacije i pojedinci koji rade sa decom. Prema tom uslovu, između ostalih, moglo je da konkuriše bilo koje fizičko lice, bez registrovanog udurženja i deponovanog potpisa. Ponajmanje je jasan tok novca i na čiji tekući račun se uplaćuju opštinska sredstva kao novčana podrška realizaciji projekta.Sredstva su uglavnom dobile fiktivne grupacije iz vladajućih stranaka, jer je to očigledan način da se nastavi sa “skrivenom” predizbornom kampanjom, a narodnim parama treba prikupiti U konkursu, između ostalog, stoji da opština Pirot neće finansirati: “3. Političke i stranačke organizacije…”, te sa razlogom postavljamo otvorena pitanja: Da li nosioci projekta mogu biti sekretar Izvršnog odbora OO SPS-a i potpredsednica OO SPS-a u Pirotu? Da li je dobar i (ne)stranački izbor časove držati u prostorijama stranke? Prema kom kriterijumu je realizator projekta izabrao stranačke prostorije i da li je to na osnovu ličnog afiniteta i stranačke pripadnosti. Ovakvo bahato ponašanje opštinske vlasti samo je jedno u nizu podrške koalicionimpartnerima, parama građanima sve u cilju lojalnosti, vladajućoj većini. Često korišćenje službenog automobila u privatne svrhe, trošenje narodnih para za gorivo, dnevnice vodećeg čoveka OO SPS-a za odlazak u inostranstvo, skupi nepotrebni i nekorisni seminari… jeste neprekidni niz bahaćenja i ”mera štednji”. Stranačko zapošljavanje je već ustaljena forma kupovine odborničke blagonaklonosti, te je izmišljeno novo radno mesto, zarad zapošljavanja odbornice stranke, i kroz rebalans budžeta pronađena forma da se za plate obezbedi oko 400 000 dinara za plate i doprinose do decembra ove godine. OO SPS-a u Pirotu nastavlja ovu tradiciju pri čemu koristi i zloupotrebljava decu kako bi se na taj način prikupili dodatni jeftini predizborni poeni, kupovali glasovi pod velom pomoći deci. Srpska napredna stranka u Pirotu oštro osuđuje ovakav pokušaj vređanja, zloupotrebe i drskog ponašanja vlastodršaca koji ne birajući sredstva bez ikakve odgovornosti troše novac građana.

Saoštenje SPS-a

Iako rat saopštenjima nikada nije bio manir SPS-a, već jedino rad i rezultati tog rada, koji su lako vidljivi svim građanima naše Opštine, opet smo prinuđeni da reagujemo na zlonamerne komentare koje smo videli u poslednjem saopštenju pirotskog odbora SNS-a, ili njihovog povereništva, ko to zna?

Razumemo da je posao svake opozicije da kritikuje vlast i da to čini na razne načine i da u tome koristi svakojake metode, ali korišćenje dece u te svrhe je nešto što smo poslednje očekivali. Da li je nekome krivo što je blizu 200 dece pohađalo besplatnu pripremnu nastavu i ostvarilo odlične rezultate na prijemnom ispitu? Da li neko ima protiv što su na taj način njihovi roditelji, a građani naše opštine, uštedeli ogroman novac koji bi dali za privatne časove? Da li je problem što su nastavu držali profesori iz skoro svih pirotskih osnovnih škola? Ili je možda problem što je nešto u ovom gradu prepoznato kao dobro i što je naišlo na široku podršku i odobravanje javnosti, a nešto što je dobro očigledno “nije dobro” za one koji se vode devizom “što gore to bolje”!

OO SPS je ovu aktivnost podržao besplatnim izdavanjem prostorija i prošle i ove godine, podržavaće i dalje dok god naša deca imaju koristi I želju da učenjem i znanjem dođu do boljih rezultata.

Kada je u tom saopštenju pomenut predsednik Opštinske organizacije SPS u Pirotu, očekivali smo da pomenu recimo, izgradnju energane Senjak, vrednu 3,5 miliona eur ili mnogobrojne putne pravce koji su u prethodnom periodu izgrađeni njegovom direktnom zaslugom i odličnom saradnjom sa resornim ministarstvima. Ili možda infrastrukturne projekte koji su trenutno u toku i zbog kojih je naša opština ovih vrelih dana svojevrsno gradilište. Da ne govorimo o političkim lekcijama o poštenju, moralu i čistom obrazu koje je nedavno “javno držao” u jeku raznoraznih pokušaja promene izborne volje građana.

Zbog svega ovoga, a ponajviše zbog poštovanja naših građana i principa naše političke partije, nećemo se ovim putem više oglašavati na raznorazne zlurade komentare, već ćemo nastaviti da svojim radom, onoliko koliko znamo i umemo, donosimo dobro opštini u kojoj živimo. Zato pozivamo i predstavnike SNS-a da svoje unutarstranačke problem ne rešavaju napadenjem SPS-a, već da se oglase onda kada urade nešto dobro i donesu neku korist Pirotu i Piroćancima, a mi ćemo tada sigurno biti ti koji će to prvi pozdraviti.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker