Gradska hronika

Projektni odbor zadovoljan realizacijom projekta “Odvajajmo”, istaknuto na sastanku u Pirotu

Danas je u Pirotu održan sastanak Projektnog odbora povodom realizacije Projekta odvajanja kućnog otpada – “Odvajajmo”. Skupu, koji je imao za cilj praćenje primene i napretka projekta, prisustvovali su predstavnici Evropske unije, Švedske agencije SIDA, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, predstavnici regionalnih centara za upravljanje otpadom Srem, Mačva i Duboko, i predstavnici gradova i opština iz Sremske Mitrovice, Šapca, Pančeva, Šida, Bogatića, Lučana, Požege, Čajetine, Čačka, Ivanjice, Bajine Bašte, Užica, Kosjerića i Pirota.

Projekat koji se realizuje u Srbiji vredan je 6,4 miliona evra i podrazumeva saradnju sa 17 lokalnih zajednica i 4 regionalne deponije. Ideja je kaže, Dušan Čarkić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Srbije da se kroz nabavku i podršku svih opština i regionalnih centara nabavi 26 kamiona za prikupljanje otpada i preko 90.000 kanti.

“U proteklih 12 meseci intenzivno smo sarađivali sa svim opštinama i regionima, nabavili smo svu potrebnu opremu, ona je distribuirana i podeljena svim lokalnim samoupravama i regionalnim deponijama. Ovo je jedan od sastanaka gde želimo da vidimo napredak i eventualno nove ideje i nove planove za budućnost prilikom realizacije ovog i sličnih projakata u oblasti zaštite životne sredine”-rekao je Pajkić.

Menadžer projekta, Džon Glejzberg, kaže da ovaj projekat donosi usluge recikliranja kućnog otpada građana Srbije što je normalno recikliranje u zamljama Evropske unije.

“Interesantno je to što projekat stavlja u ruke građana kontrolu i moć da sami mnogo više učine za sopstvenu životnu sredinu. Ovaj projekat ne odnosi se samo na kante, kamione, kontejnere i sličnu opremu, već je mnogo više od toga. On, zapravo, donosi ideju o čistijoj životnoj sredini, a tu ideju kasnije možemo da primenimo i na čistiji vazduh i čistiju vodu. I na kraju, želim da kažem da sam mnogo puta čuo da to ne može zaživeti u Srbiji, građani Srbije nikada neće prihvatiti odvajanje otpada, ali mi je drago da smo videli da to ipak funkcioniše” – rekao je Glejzberg.

Prva sekretarka Ambasade Švedske u Beogradu, Ida Roteršvard, kaže da Švedska u bliskoj saradnji sa EU i Srbijom radi na podršci Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. U oblasti životne sredine Švedska podržava mnoge aktivnosti koje su važne za dobar kvalitet života u Srbiji.

“Što se tiče zakonodavnih okvira Srbija je već preduzela značajne korake, a danas ćemo videti i predstaviti značajna ulaganja u oblasti zaštite životne sredine. Drago nam je što vidimo da su građani širom Srbije spremni da odvajaju otpad kao što je papir, staklo, plastika i tako dalje i drago nam je što se u Pirotu sastajemo sa predstavnicima još 16 gradova iz cele Srbije koji učestvuju u projektu “Odvajajmo”- rekla je Roteršvard.

Direktor Regionalne deponije Pirot, Nebojša Ivanov, kaže da se primarna selekcija od prošle godine implementira i svi početni parametri u realizaciji projekta primarne selekcije su na veoma zadovoljavajućem nivou.

“Prvi rezultat je da smo pokazali da je naše uverenje tačno da su građani Pirotskog okruga spremni za primarnu selekciju, a drugi pokazatelj je da je primarna selekcija kroz sekundarnu separaciju nešto što je održivo i da funkcioniše. Tako su se otvorile mogućnosti, kao što smo najavili, da se počne sa selekcijom građevinskog otpada, upravljanjem tokovima opasnog otpada i svega ostalog što utiče na životnu sredinu. Pirot je kroz sve to dobio mogućnost da se pokaže u pravom svetlu da je grad koji ima ekološku svest i da je grad koji je lider u upravljanju neopasnim otpadom u Srbiji i da je spreman da prihvati savremene trendove Evropske unije” – izjavio je Ivanov.

Načelnik za urbanizam, stambeno komunalne poslove, građevinarstvo i inspekcijske poslove, Bojan Pešić, je rekao da je Pirot dobio 3 nova vozila autosmećara, kante koje su podeljene građanima i kontejnere, plave i žute, za primarnu selekciju otpada. Građani su prihvatili novine i rezultati su zadovoljavajući. On očekuje još bolje rezultate i veruje da Pirot i u ovom smislu ide u dobrom pravcu.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker