Korona virus

Preporuka Kriznog štaba privrednim subjektima: Rad punim kapacitetom uz puno poštovanje svih mera sprečavanja COVID19

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19 na 20. sednici održanoj 24. aprila 2020. godine doneo je Zaključak kojim se preporučuje svim privrednim subjektima da nastave sa radom punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga, saopštila je Privredna komora Srbije.vlada srbije grb

Preporuke se naročito odnose na privredne subjekte koji obavljaju proizvodnu delatnost.
Preventivne mere Kriznog štaba odnose se na organizaciju posla, radnih aktivnosti i radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga, kupaca, i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije i podrazumevaju:

-fizički razmak među zaposlenima (tzv. fizička distanca), odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora na način da se izbegne direktan kontak između lica kada god to priroda posla dozvoljava,
obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, kao i obavezno postavljanje dezo barijera (dezinfekcionim sredstvom – hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom)
-obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije,
-obavezno korišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica,
-obavezna dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor,
-često provetravanje svih prostorija,
-redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija,
-u slučaju sumnje da neko lice ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma – kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice privrednog subjekta dužno je da, bez odlaganja udalji to lice iz radnih prostorija, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja – COVID ambulanti, sve druge mere koje se mogu sprovesti, a da se ne remeti proces rada, odn. proizvodnje, uz obezbeđivanje bezbednosti svih lica.

Apelujemo na sve privredne subjekte da poštuju preporuke Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19.

Saopštenje PKS

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker