Kultura

Premijerno izvođenje predstave “Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice”

Ansambl Narodnog pozorišta iz Pirota premijerno će izvesti predstavu pod nazivom “Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice”. Reč je o autorskom projektu Patrika Lazića, koji je režirao predstavu, uradio scenografiju i izbor muzike, i MIlene Depolo kojoj je poverena dramaturgija. U predstavi igraju Aleksandar Radulović, Aleksandra Stojanović Milica Filić, Danijela Ivanović i Aleksandar Aleksić. Predstava će premijerno biti odigrana u utorak, 12. oktobra, sa početkom u 19 časova i 30 minuta.

Kako kaže reditelj, Patrik lazić, bez imalo patetičnog preterivanja, malo je osetljivijih tema od samoubistava dece i mladih. Toliko je tu pitanja na koje porodice i okolina nikada ne dobiju odgovore, a tebe koji stvar posmatraš sa strane vrlo lako obuzme potreba upiranja prstom i traženja krivca, pre svega u roditeljima za koje retko imamo razumevanja u tome da možda zaista nije bilo moguće da prepoznaju da se njihovo dete sprema na tako nešto. Svi smo mi u ovaj proces ušli s nekim svojim predrasudama o tome kakve su to porodice kojima se desi suicid: disfunkcionalne, nezdrave, toksične, nasilne, u svakom slučaju u nečemu ekstremne. Ali onda pogledaš, poslušaš i upoznaš i neke porodice koje se ne uklapaju u taj tvoj stereotip o disfunkcionalnim porodicama i problematičnoj deci. Pročitaš i velik broj priča o nekoj uzornoj deci, za primer, vukovcima, uspešnim sportistima nakon kojih ostane samo jedno veliko i neobjašnjivo zašto” – kaže , pored ostalog, Lazić.

Reditelj dodaje da sama predstava ne donosi odgovor na pitanje zašto nam se deca ubijaju u tolikom broju, jer nije pronađen. Moguće da nešto nije u redu s vremenom u kojem se takva deca osećaju beznadežno. On predlaže da razmislite o tome da li ste sigurni da biste prepoznali svaku potencijalno rizičnu promenu na svom detetu? Da li ste sigurni da savršeno poznajete svoje dete i to kako se ono zaista oseća kad kaže – „dobro sam”?

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker