Gradska hronika

Preko Udruženja penzionera isporučeno preko 2.000 kubika ogrevnog drveta uz mogućnost plaćanja na 10 rata

Cena ogrevnog drveta u Pirotu  kreće se od 7.000 do 8.000 dinara po kubnom metru u zavisnosti od vrste drveta i dobavljača.  Sečenje i cepanje naplaćuje se između 600 i 700 dinara a dodatne usluge unošenja ili ređanja se dodatno naplaćuju. Kubik cepanog ogrevnog drveta u slobodnoj prodaji je 9.000 dinara. Penzioneri su i ove godine mogli da nabave ogrev preko svog udruženja i da ga plate u 10 mesečnih rata.

Kraj avgusta i septembar u Pirotu obeležava miris pečene paprika i zvuk motorne testere ili cirkulara koji se čuje iz  gotovo svakog dvorišta u domaćinstvima koja se greju na drva.  Kako priprema ogreva počinje odmah čim se grejna sezona završi  ispred mnogih kapija su se tokom leta “sušila” drva, ovih dana je aktuelno cepanje i skladištenje kako bi se  spremno dočekala zima.

Piroćanci sa kojima smo razgovarali kažu da se u startu mora kupiti barem 5 kubika za šta se mora izdvojiti  oko  40.000 dinara. U zavisnosti od grejnog tela i prostorija koje se greju nekome je potrebno i mnogo više.

“Prvu količinu kupujemo još s proleća čim završimo grejnu sezonu, posle kupimo još jednom ili dva puta tako nam je lakše da platimo”.

“Mi smo preko penzionerskog obezbedili ogrev na vreme ali još uvek plaćamo rate”

“Skupo je, najmanje se isplati grejanje na drva a velika je obaveza”

Oni koji se bave prodajom ogrevnog drveta  i uslugama sečenja kažu da su cene uglavnom ostale na prošlogodišnjem nivou.

Penzioneri svake godine imaju mogućnost da nabave ogrev preko svog udruženja i da plate u 10 mesečnih rata. U udruženju penzionera kažu da je upis uvek u januaru i februaru i da plaćanje prve rate počinje od 10. marta. Ove godine penzioneri su bukova i cerova drva kupovali po ceni od 8.500 dinara. Preko ove organizacije isporučeno je 2.000 kubika ogrevnog drveta, isporuka je završena u avgustu a poslednju ratu penzioneri će platiti decembra.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker