Gradska hronika

Preko 110.000 putnika prešlo granični prelaz Gradina tokom vikenda

Prema podacima MUP, tokom proteklog vikenda, tačnije od petka do nedelje, preko graničnog prelaza Gradina prešlo je ukupno 110.000 putnika, od čega je na izlazu zabeleženo 80 hiljada putnika, a na ulazu nešto više od 30 hiljada. Od 22. – 24. jula na izlazu iz zemlje je registrovano preko 20.000 automobila, dok je u zemlju ušlo preko 7 hiljada putničkih vozila.

gradina

Tokom letnje sezone uobičajno je da GP Gradina bude pod velikim pritiskom putnika, uglavnom stranih državljana koji iz Zapadne Evrope gde rade, idu na godišnje odmore u matične države. Formiranje kolona je neizbežno zbog toga što putnici istovremeno kreću na put, kao i zbog činjenice da većina onih koji u našu zemlju ulaze na više graničnih prelaza na severu i zapadu zemlje (Horgoš, Kelebija, Batrovci), iz zemlje izlazi na prelazu Gradina za koji ne postoji adekvatna alternativa.

U tim okolnostima, nije neočekivano da dođe i do višečasovnih zadržavanja, koja su tokom proteklog vikenda trajala najduže oko 4 sata, kažu u Upravi carina Republike Srbije.

Ono što se savetuje putnicima je da bi vikende svakako trebalo izbegavati za putovanje, pošto je gužva tada, po pravilu, najveća. Ukoliko imaju mogućnosti, najbolje je napraviti pauzu negde u zemlji i put nastaviti prvim narednim radnim danom.

Iz  Uprave carina Republike Srbije podsećaju da dužina čekanja na graničnim prelazima tokom sezone ni na koji način nije povezana sa sprovođenjem carinske procedure, jer kada carina treba detaljno da pregleda neko vozilo, ono se izdvaja iz kolone i pregled se obavlja na za to određenom mestu, što ne remeti dalji protok saobraćaja koji se normalno odvija.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker