Lokalna samouprava

Predstoje intenzivni razgovori i aktivnosti oko otvaranja FON-a u Pirotu

Prateći potrebe grada, pre svega, ali i šireg područja i regiona, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić inicirao je ideju o otvaranju Fakulteta organizacionih nauka u Pirotu. Njegova ideja naišla je na dobar prijem i razumevanje članova Gradskog veća, gotovo svih odbornika Skupštine grada, a mogli su se čuti i pozitivni komentari intelektualne javnosti i građana Pirota. Gradonačelnik, Vasić, kaže da se u ovom trenutku ne može govoriti o izgledima za praktičnu realizaciju ove ideje, s obzirom da tek predstoje opsežni razgovori sa resornim ministarstvom, premijerkom Vlade Srbije i rektorom Univerziteta u Nišu.gradska izborna komisija grad pirot

“Ja pričam o potrebama i o tome šta bismo mi voleli da se desi u Pirotu. Kada govorim o potrebama mislim da su te potrebe šire nego što je sam grad Pirot, to su potrebe regiona, Niškog univerziteta, jer Niški univerzitet nema fakultet tipa FON, jedini je u Beogradu i mnoga deca sa ovog prostora “preskaču” Niški univerzitet i idu u Beograd, studiraju i često ostaju tamo. FON je potreba i privrede ovog kraja ako želimo da razvijamo industriju, kao što je Tigar tajers i prateća delatnost, ako želimo da razvijamo IT sektor onda nam je fakultet tog tipa potreban. Pošto Niški univerzitet nema taj fakultet, a ima druge fakultete koji su van Niša, kao što je Učiteljski u Vranju, Tehnološki u Leskovcu, Poljoprivredni u Kruševcu zašto ne bi svi zajedno radili da otvorimo FON u okviru Niškog univerziteta, a da on bude u smešten u Pirotu” – rekao je, pored ostalog, Vasić.

Gradonačelnik, Vasić, je dodao da Pirot kao sredina ima kapacitet, u šta želi da uveri resorno ministarstvo i Vladu. Na primer, u “Pedagoškoj akademiji” postoji program – Poslovno informacioni sistem, koji pohađa druga generacija studenata, u Mlekarskoj školi postoji Dom za učenike, a u dvorištu Škole mogao bi se napraviti novi objekat za smeštaj studenata ako bi bilo potrebno, tu je i stara zgrada OŠ “Vuk Karadžić” gde bi se mogla odvijati nastava. Otvaranje FON-a u Pirotu pozitivno bi se odrazilo kako na privredu tako i migracione tokove, ali i mnogo drugih stvari, izjavio je Vasić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker