Reportaža

Praznik peglane u Pirotu

Više od 4.000 posetilaca, od čega polovina iz susedne Bugarske, danas je u Sportskoj hali “Kej” u Pirotu prisustvovalo manifestaciji Sajam peglane kobasice na kojoj se predstavilo 40 proizvođača ovog jedinstvenog specijaliteta koji je sve traženiji na domaćem ali i stranom tržištu.

hala kej

Medju četrdeset proizvodjača, stručni žiri je za najboljeg proizvođača proglasio Predraga Stankovića-Mrnjaka, za najuređeniji štand proglašen je štand “Piroćanac”  Miše Ćirića, a titulu apsolutnog pobednika poneo je Miki Tošić.

_DSC7384_resize_resize_resize

Tošić je kazao  da je osim recepture, za kvalitetnu peglanu kobasicu neophodno najkvalitetnije meso.

pobednik

“Treba koristiti samo najkvalitetnije vrste mesa, od stoke sa ispaše, a ne iz tova, znači sa Stare planine i u tome je tajna kvalitetne peglane kobasice. Velika mi je čast što sam poneo titulu apsolutnog pobednika ove godine”, izjavio je Tošić.

_DSC7383_resize_resize_resize

Promoter ovogodišnjeg Sajma bio je popularni glumac Milan Lane Gutović, koji je izjavio da je oduševljen pirotskim specijalitetima i da bi peglana kobasica trebalo da postane ne samo srpski nego i svetski poznat proizvod i brend.

_DSC7281_resize_resize_resize

“Osim kobasice, koja je odlična, probao sam i bundevu i sok od drenjina, koji je fantastičan i to bi ste trebali da zaštitite”, kazao je Gutović.

_DSC7403_resize_resize_resize

Osim posetilaca iz susedne Bugarske, na Sajmu je bilo posetilaca i iz Makedonije i Republike Srpske.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je Pirot konačno dobio vrhunsku turističku manifestaciju po kojoj je ovaj grad postao prepoznaljiv.

“Sajam je prevazišao sva naša očekivanja. Ima mnogo više posetilaca koji nisu iz Pirota nego Piroćanaca i ja se nadam da se ljudi koji se bave stočarstvom i poljoprivredom umeti da iskoriste jer je upravo ekonomija osnovna svrha ovakvih manifestacija”, izjavio je Vasić.

_DSC7336_resize_resize_resize

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

7 Comments

  1. Jako je dobro sto svake godine raste interesovanje za sajam peglane,medjutim na staroj planini sve je manje stoke.Evo ja sam se ove godine grdno namucio da kupim samo 2 koze za peglanu.
    Lokalne vlasti bi trebale ozbiljnije da se pozabave time da se nekako podstakne stocarstvo na staroj planini koje svakako jeste temelj za povecanje proizvodnje peglane kobasice koja ima svoje trziste u zemlji a i van zemlje.

    1. Tako je prijatelju!!! I treba da se podstakne stocarstvo ali treba i da se plati to…..prost primer jedna paklica cigareta npr. klasic je pre 3-4 godine kostala 80 90 din.a sada je oko 160 ili 170 a meso da li kozje ili jagnjece stoji vec 5 godina na istoj ceni od 180-200din zive mere…kako cigarete mogu da poskupe a meso ne moze…Ja kolko znam a i svi dobro znaju da bez cigareta se moze a bez mesa tj. hrane ne!

      Drzava je glavni krivac za to,zato i propadamo i tonemo sve dublje i dublje!!!!

  2. AKO OVAKO NASTAVIMO DA SE HVALIMO DOCICE MO U SITUACIJU DA PEGLANE KOBASICE GLEDAMO SAMO NA SNIMKU ILI NA TELEVIZIJI DRAGI MOJI ORGANIZATORI JER NEMAMO PROIZVODNJU I NE STIMULISEMO STOCARSTVO PA CEMO DOCI U SITUACIJU DA JEDEMO PEGLANE SA RAZLICITIH ZIVOTINJA .DRAGI MOJI POSTAKNITE PRIZVODNJU PRIVREDE MANI TE SE PEGLANE JER JE OVAJ NAROD DOSTA IZ PEGLAN DO TE MERE DA VISE NEMOZE DA DISE OD RAZNIH KANCELARIJA PA VAM PREDLAZEM DA OTVORITE KANCELARIJU ZA PEGLANE KOBASICE PRI SKUPSTINE OPSTINE A DA ODMA PRESEDNIK OPSTINE POSTAVI ZAMENIKA PRESEDIKA OPSTINE ZA PEGLANE KOBASICE.LANE GUTOVIC CE VAM NAPRAVITI EMISIJU O PEGLANIM KOBASICI POPUT BELA LDA.GDE JE PRIKAZAO PRAVU STVARNOST U SRBIJI

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker