Gradska hronika

Postrojenje za separaciju otpada – nov pristup upravljanja komunalnim otpadom

Jedna od najvećih investicija Regionalne deponije Pirot, koja premašuje brojku od dva miliona evra, jeste izgradnja postrojenja za separaciju komunalnog otpada. Radovi na ovom postrojenju su u završnoj fazi, s obzirom da je kompletna infrastruktura završena krajem leta. Do kraja godine očekuje se instaliranje opreme za koju je realizovana javna nabavka, odnosno ugovorena isporuka, kaže, direktor Deponije, Nebojša Ivanov.

Rad postrojenja za separaciju komunalnog otpada predstavljaće istorijsku prekretnicu u načinu upravljanja komunalnim otpadom, jedan sasvim nov pristup. To, pored ostalog, podrazumeva da će prvi korak ka selekciji otpada, napraviti sami građani koji će imati na raspolaganju adekvate uslove da bi se uradila osnovna, primarna selekcija otpada, kaže Ivanov.

“Primarna selekcija podrazumeva da će svako domaćinstvo dobiti dve kante, jednu za mokri otpad, drugu za suvi. U kantu za suvi otpad idu sve sekundarne sirovine poput stakla, papira, kartona, plastike, pet ambalaže i slično. Postojaće posebna linija prevoza u organizaciji JP “Komunalac”. Sve se to dovozi na liniju za separaciju otpada i počinje selekcija. Sav taj materijal završava kasnije na tržištu reciklažne industrije. Sadržaj iz kante za mokri otpad ide na telo deponije. Dakle, ulazimo u finalnu fazu naše investicije i nadamo se da će 2022. doneti nov pristup upravljanja otpadom”- kaže Ivanov.

Direktor Deponije, Nebojša Ivanov, kaže da bi oprema trebalo da bude isporučena do kraja godine, da se ubrzo krene sa probnim radom i već u martu da u punom kapacitetu počne da funkcioniše linija za sekundarnu separaciju. On ističe da je krajem prošle godine počelo upravljanje ambalažnim otpadom. Intenzivno se prikuplja kartonska i pet ambalaža. To na svoj način predstavlja uvod i pripremu za primarnu selekciju. Za Regionalnu deponiju to je sirovina. Ove godine je isporučeno tržištu preko 70 tona baliranog kartona, a na lageru trenutno ima oko 30. Takođe, isporučena je i velika količina jogurtske i pet ambalaže što, pored finansijskog efekta, ima za cilj i produženje veka tela deponije.

Postrojenje za separaciju komunalnog otpada omogućiće upošljavanje, najmanje, desetoro novih radnika.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker