Pirot - Mali Jerusalim

POSLE VIŠE DECENIJA: Meštani Crvenčeva obeležili Badnji dan i palili badnjak u crkvi Svetog Ilije

Meštani Crvenčeva, posle više decenija, obnovili su običaj paljenja badnjaka i obeležavanja Badnjeg dana u Crkvi Svetog Ilije, koja je bila decenijama prepuštena zubu vremena, urasla u korov i šumu, gotovo do neprepoznatljivosti.

Tim povodom, po rečima Dušana Živkovića, inicijatora obnove svetinje, po prvi put je iznešen krst neprocenjive vrednosti, iz Jerusalima, koji sadrži neverovatne relikvije poput kamena iz groba Isusa Hrista, kamena sa Svete Golgote, kamena iz groba Presvete Bogorodice, vatu kojom je obrisana rosa sa ploče na kojoj je ležao Isus Hristos, a pre silaska Svetog Ognja, kamen sa trpeze iz Manastira Časnog krsta, Telo Hristovo – latice cveća koje su nošene na plaštanici na Veliki petak od Golgote na ploču miropomazanja, a zatim sahranjene u grobu Isusa Hrista, pečatni vosak kojim se pečati grob pre silaska Svetog ognja, Česticu materijala sa Zvezde rođenja – Vitlejem, česticu Mamvrijskog duba iz Hebrona i česticu kamena iz Manastira Preobraženja Gospodnjeg na Tavoru.

Inicijativu da se obnovi ova svetinja, za koju se pretpostavlja da potiče iz 15. veka, pokrenuli su Dušan Živković, inače tvorac izletišta Brod bar, i Stefan Lazarević, takođe meštanin Crvenčeva. Oni su očistili unutrašnjost crkve od ostataka krova koji se urušio pre više decenija, uredili okolinu crkve koja je bila potpuno urasla u šumu, a akciji se polako priključuje sve veći broj meštana sela, ali i ljudi iz cele zemlje, a kako bi na proleće, ova svetinja bila stavljena pod krov.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker